Rodiče Daniela Ricciarda objevili nejstarší vzkaz v láhvi

Rodiče Daniela Ricciarda objevili nejstarší vzkaz v láhvi

Rodiče Daniela Ricciarda byli zapojeni do objevu nejstaršího vzkazu v láhvi na světě.

Joe a Grace Ricciardovi a jejich přátelé Kymen a Tonya Ilmanovi objevili na Wedge Island asi 180 km severně od Perthu velmi starou láhev. Nejdříve si ji vzali jako dekorativní kousek, ale Ilmanovi si později všimli, že v láhvi je ručně psaný text v němčině.

Vzkaz obsahoval instrukce, podle kterých má objevitel zaznamenat místo, kde láhev našel a oznámit to na nejbližší německý konzulát. Láhev byla vyhozena z plachetnice Paula v roce 1886. Jednalo se o experiment německé námořní observatoře, která tím zkoumala mořské proudy.

Se stářím 132 let je to nejstarší zpráva v láhvi, která byla kdy objevena.

„Má přítelkyně Grace Ricciardová a já jsme se procházeli dunami, když jsme viděli, že z písku něco vyčuhuje, a tak jsme se šli podívat blíže,“ řekla Tonya Ilmanová.

„Vypadalo to jako krásná stará láhev. Vzali jsme ji s sebou, protože jsem si myslela, že bude vypadat dobře v mé knihovně. Přítelkyně mého syna vzkaz objevila, když vysypávala písek ven.“

Kym Illman, který je podnikatelem a fotografem formule 1 na částečný úvazek, poté pátral po významu a původu zprávy. Zapojilo se i Západoaustralské muzeum, které se obrátilo na kolegy v Německu a Nizozemsku. Právě v muzeu nakonec vzkaz skončí.

Dokonce se podařilo dohledat zápis kapitána lodi, podle kterého byla láhev hozena přes palubu 12. června 1886.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud