Robin Frijns si chce díky testům se Sauberem pootevřít dveře do F1

Robin Frijns si chce díky testům se Sauberem pootevřít dveře do F1

Mladý Nizozemec nastoupí v listopadu při oficiálních testech mladých pilotů na trati v Abú Zabí, při kterých nechce být jen spolehlivý, ale především rychlý.

Čestvý vítěz prestižní World Series by Renault si je vědom, že testy mladíků budou stájemi formule 1 velmi pečlivě sledované. Šanci uspět má jen několik vyvolených. Jedenadvacetiletému talentu je jasné, že chce-li do královny motorsportu vkročit i bez peněz, musí především ukázat, že je dostatečně rychlý.

"Budoucnost je na stole. Nedisponuji financemi, a tak se musím spolehnout čistě na svůj talent, což je v současnosti mnohem méně výhodná vstupenka do formule 1. Bude to poprvé, co se budu pohybovat na trati, kde pojede hned několik vozů formule 1. Uvidím, jak si stojím v porovnání s ostatními, což je dobré. Pokud se mi bude dařit, mohl bych na sebe upoutat pozornost.

Můj manažer měl několik jednání se Sauberem a když viděli, že se pokaždé pohybuji vpředu, rozhodli se dát mi příležitost. Rozhodly tedy mé dobré výsledky a progres, jakého jsem v porovnání s Bianchim a Birdem (hlavními soupeři v boji o titul ve formuli Renault - pozn. redakce) dosáhl," řekl Robin Frijns.

Rodák z Maastrichtu si není jist, zda by se mohl do nejvyšší motoristické disciplíny dostat už v příští sezoně, rozhodně by ale chtěl postoupit do roku 2014:

"Absolvuji své první oficiální metry ve formuli 1 a mám z toho samozřejmě radost, ale hlavním cílem je získat místo pro příští či přespříští rok. Nebude to snadné - všichni víme, že je tu dost pilotů se sponzory. Pokud budu pouze stejně rychlý jako oni, nemám šanci. Udělám ale vše, co bude v mých silách."

Poprvé se v monopostu formule 1 Frijns svezl v červenci na okruhu Moscow Raceway. Tehdy ale usedl "pouze" do dva roky starého vozu Red Bullu. Frijns je považován za jeden z největších talentů v juniorských závodních sériích - v roce 2010 ovládl formuli BMW Europe, loni dvoulitrové formule Renault a letos již vystoupil na vrchol i v nejvyšší sérii spravované Renaultem (druhý skončil Bianchi, třetí Bird).

Frijns je mimo své rychlosti znám i svým nekompromisním a tvrdým jezdeckým stylem a zároveň poněkud chladným (podle některých soupeřů až mírně arogantním) vystupováním mimo závodní dráhu. 

Doporučujeme

Články odjinud