Robin Frijns se poprvé projel ve voze formule 1

Robin Frijns se poprvé projel ve voze formule 1

Ve dva roky starém monopostu Red Bull RB6 se velký nizozemský talent proháněl na zbrusu novém okruhu Moscow Raceway.

Série formule Renault 3.5 je letos nabitá jmény spojenými s různými týmy formule 1. Jedná se o testovací či rezervní jezdce týmů Ferrari, McLaren, Red Bull, Lotus, Mercedes, Force India či Caterham. Promotéři série pilotům nabízí možnost svézt se ve voze formule 1. Vzhledem k množství jezdců smluvně vázaných k některé ze stávajících stájí královny motorsportu bylo rozhodnuto, že v Moskvě se v postarším monopostu Red Bullu sveze pilot, který je z jezdců bez kontraktu v F1 v průběžném pořadí série postaven nejvýše. 

Obavy z toho, že by se mohlo jednat o pilota středu pole, se ukázaly být liché. Dvacetiletý Nizozemec Robin Frijns (na fotografii uprostřed, mezi Samem Birdem a Arthurem Picem) je nyní v celkovém hodnocení prestižní série na druhém místě, přičemž nasbíral stejně bodů jako vedoucí muž Sam Bird. Na Moscow Raceway má Frijns také obligátní povinnosti v podobě dalšího závodního víkendu formule Renault 3.5. Nejprve získal pole position pro dnešní závod a poté se usadil do vozu formule 1. Test měl původně proběhnout již v pátek, ovšem musel být odložen kvůli špatnému počasí. V RB6 tudíž neodjel tolik kol, kolik se plánovalo.

"No byla to paráda. Jasně, bylo to na předváděcích pneumatikách a vůz tak byl trochu nedotáčivý, ale je to skvělá zkušenost. Škoda včerejší bouřky, ale abych řekl pravdu, z většího počtu kol ve formuli 1 jsem měl trochu obavy, protože jsem nechtěl, aby mě to ovlivnilo při přesednutí zpátky do formule Renault. Nerad bych se vrátil do svého stálého závodního vozu s novým přemítáním o brzdných bodech a rychlostech, jakými můžu projíždět jednotlivé zatáčky. Musel bych si znovu zvykat, a tak zkrácený test možná není úplně na škodu," řekl Frijns.

Robin Frijns sbíral úspěchy i v nižších sériích, ve kterých hájil barvy týmu Josef Kaufmann Racing. V sezoně 2009 byl třetí ve formuli BMW Europe, o rok později sérii vyhrál. Zároveň nastupoval v dvoulitrových formulích Renault. Loni ovládl Eurocup formule Renault 2.0 a čtvrté místo obsadil v severoevropské odnoži série. Frijns zatím nic podepsáno ve formuli 1 nemá, ovšem očekává se, že hledači talentů se o něho budou ucházet již brzy. Je tak dost dobře možné, že již v blízkých letech se budou komentátoři muset naučit vyslovovat nové nezvyklé jméno.

Rodák z Maastrichtu už si vybudoval pověst jednoho z nejtvrdších jezdců formule Renault. Jeho přístup a jezdecký styl se ovšem nezamlouvá každému z jeho soupeřů. Někteří ho dokonce nazývají arogantním. 

Doporučujeme

Články odjinud