Rivalové: Verstappen a Leclerc se letos opět potkají na trati

Rivalové: Verstappen a Leclerc se letos opět potkají na trati

Nemůžeme asi předpokládat, že Charles Leclerc v Sauberu bude prohánět Maxe Verstappena v Red Bullu. Přesto to bude poprvé po mnoha letech, kdy se tito dva potkají na trati během závodu.

Charles Leclerc a Max Verstappen se po mnoha letech potkají na závodní trati. Oba dva jezdci mají mnoho společného, ale také je spousta věcí odlišuje. 

Verstappen i Leclerc jsou považováni za velké talenty, které se rodí jednou za... no za hodně dlouho. V jejich případě to ale tak docela neplatilo. Max Verstappen se narodil 30. září v Hasseltu v Belgii. O dva týdny později se 16. října narodil v Monaku Charles Leclerc.

Oba mají přibližně stejnou výšku i váhu. Jejich kariéry po motokárách se ale ubíraly rozdílnými směry.

Max Verstappen vstoupil do světa formulí v roce 2014, kdy skončil celkově třetí v evropské F3 a odešel hned do Toro Rosso ve formuli 1. V roce 2016 už seděl v Red Bullu a vyhrál svůj první závod v F1.

Charles Leclerc přišel do evropské F3 rok po Verstappenovi. Hned o prvním víkendu získal ve dvou ze tří závodů v Silverstonu pódia – z toho jedno vítězství. Celkově skončil v sérii na 4. místě.

O rok později už seděl Leclerc v GP3. Hned první závod vyhrál a nakonec získal i titul.

Další rok, další série (F2) a další začátek v „Leclercovském stylu". V prvním závodě skončil třetí, další velmi impozantním způsobem vyhrál. Nakonec z toho byl titul a to dosti dominantním způsobem.

Rok 2012 a souboj v motokárách

V roce 2012 se oba mladíci potkali ve věku 14 let v motokárové sérii KF2. 

Z motokárových sérií není zrovna moc zápisů a postřehů. Přesto víme, že mezi Verstappenem a Leclercem došlo v květnu v závodě na okruhu Val d'Argenton k incidentu. 

Verstappen vedl závod a Leclerc se ho snažil předjet, když došlo ke kontaktu. Oba jezdci byli později diskvalifikováni.

„Je to prostě nefér,“ řekl tehdy Verstappen. „Vedl jsem, chtěl mě předjet. Strčil do mě, já do něj, pak on znovu do mě a skončil jsem mimo trať. Není to fér.“ 

Leclerc po závodě komentoval incident podstatně smířlivěji: „Nic se nestalo, jen jeden závodní incident.“

Verstappen, Leclerc po závodě v d'Argenton

Leclerc, Verstappen, 2012

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud