Řím podruhé hostí formuli E, Massa si zahrál fotbal s Tottim

Řím podruhé hostí formuli E, Massa si zahrál fotbal s Tottim

Šampionát formule E se poprvé během probíhající sezóny 2018/2019 přesouvá na starý kontinent, a to do Říma, kde elektrické monoposty poprvé závodily v loňském roce. Závod na italské půdě bude sedmým v pořadí v sezóně a otázkou zůstává, zda – li poznáme sedmého dalšího vítěze.

Chtělo by se říci, že průběh páté sezóny formule E již nemůže být vyrovnanější. Šest různých závodů vyhrálo šest různých pilotů a i díky tomu je bodový rozdíl mezi prvním a šestým jezdcem celkového pořadí pouhých 10 bodů!

Na čele průběžného pořadí trůní před závodem v Římě portugalský tovární pilot BMW António Félix da Costa, který vyhrál v prosinci v Rijádu a další dvě pódiová umístění si připsal v Mexiku a v Číně. Portugalec má nyní 62 bodů. Šestý Edoardo Mortara doposud nasbíral bodů 52 (stejně jako pátý Lucas di Grassi) a zvítězil rovněž jedenkrát, a to v Hongkongu. Jeho bodová ztráta na da Costu vznikla umístěními mimo nejlepší bodovanou desítku v Saudské Arábii, v Maroku a v Číně.

Podruhé do „věčného města“

Po loňské premiéře o tomto víkendu italská metropole znovu přivítá šampionát elektrických formulí. Formule E v Římě závodí na okruhu Circuto Cittadino dell'EUR, který patří s délkou 2.87 km k nejdelším v celém kalendáři.

Pole position zde loni získal Felix Rosenqvist, dnes pilot týmu Chipa Ganassiho v IndyCar. Vítězství však již Švéd nezískal, jako první totiž v Římě v roce 2018 proťal pomyslnou cílovou pásku Sam Bird. Britský pilot Virginu letos dokázal zvítězit v Čile a rozhodně není vyloučeno, že bude v Itálii bojovat o obhajobu svého loňského triumfu.

Římský okruh pro formuli E se nachází v oblasti Esposizione Universale Roma (zkráceně EUR), která byla postavena v roce 1942 pro účely světové výstavy. Na poměry formule E dlouhý okruh nabízí 21 zatáček a jeho startovní rovinka se nachází na ulici Kryštofa Kolumba, na které se vozy otáčejí kolem Marconiho obelisku. Podobně jako na jiných dějištích závodů formule E, i v Římě E-prix startuje v jiném místě (mezi zatáčkami 12 a 13) než finišuje (mezi zatáčkami 21 a 1).

Legendy AS Řím vyzvaly piloty formule E

Formuli E v Římě doprovází bohatý doprovodný program, který odstartoval již včera, kdy se ve fotbalovém zápase utkal tým legend slavného klubu AS Řím s týmem pilotů formule E, které posílil také Giancarlo Fisichella.

Za legendy AS nastoupila místní ikona Francesco Totti, v dresu druhého mužstva se na hřišti objevil i Alejandro Agag, „duchovní otec“ elektrického šampionátu.

Zápas měl charitativní podtext, výtěžek z něj putoval na nadaci Roma Cares, kterou zaštiťuje samotný klub AS Řím. Nadace podporuje vzdělání a sport.

Kvalifikaci i závod formule E v Římě můžete sledovat zítra živě na Eurosportu 1, a to od 11:45 a od 15:45.

Foto: Pixabay

Doporučujeme

Články odjinud