Řím ePrix: Rosenqvist po chybě daroval vítězství Birdovi

Řím ePrix: Rosenqvist po chybě daroval vítězství Birdovi

Italská metropole Řím dnes poprvé v historii hostila závod šampionátu Formule E. K jeho vítězství měl dlouho velmi blízko Felix Rosenqvist, v cíli se však ale nakonec radoval britský pilot ze stáje DS Virgin.

Před dnešním závodem vedoucí muž celkového pořadí Felix Rosenqvist ze stáje Mahindra dokázal již ziskem pole position v kvalifikaci, že mu nová trať v ulicích „věčného města“ vyhovuje. Švéd s časem 1:36.311 porazil o téměř sedm desetin sekundy druhého Sama Birda z DS Virgin a vybojoval si tak nejvýhodnější startovní pozici.

Příliš se naopak nedařilo lídrovi šampionátu Jeanu-Éricu Vergnemu, který se svým monopostem Techeetah obsadil v kvalifikaci osmé místo a nedostal se tak ani do boje o pole position v závěrečném super pole.

Po startu závodu, který byl vypsaný na třiatřicet kol, uhájil své vedení Rosenqvist před druhým Birdem, třetím Evansem na Jaguaru a dotírajícím Lottererem, který předvedl výbornou startovní reakci ze čtvrté pozice na roštu. Německý stájový kolega Vergneho z Techeetahu se pokusil vyzrát na Evanse v nájezdu do první „vracečky“, jeho manévr však nakonec úspěšný nebyl.

Po zhasnutí červených světel zvládlo celé startovní pole průjezd obtížnou stoosmdesátistupňovou zatáčkou bez problémů, první komplikace se však vyskytly již v následujících pasážích.

Alex Lynn po kontaktu s jiným vozem natolik poškodil přední křídlo svého monopostu Virgin, že traťoví komisaři rozhodli o stažení britského jezdce z tratě.

Po strkanicích z několika úvodních kol se uklidnila situace na čele závodu, kde si na své konkurenty začal vypracovávat náskok Felix Rosenqvist. Na druhém místě za Švédem dále kroužil Sam Bird před třetím Mitchem Evansem, který mohl v první polovině závodu pomýšlet na druhé stupně vítězů ve Formuli E v kariéře.

Závod probíhal relativně klidně až do své poloviny, kdy započaly zastávky v boxech. Poté, co první piloti zamířili ke svým mechanikům pro nabitý monopost, došlo na trati ke kolizi hned čtyř jezdců. Tato situace vyústila ve vyhlášení FCY fáze, z čehož dokázal profitovat Jerome d’Ambrosio.

Do té doby na posledním místě jedoucí belgický jezdec stáje Dragon zajel do boxů v momentě, kdy byl zbytek startovního pole zpomalen „plnou žlutou“. Díky tomu d’Ambrosio poskočil až na práh první desítky a nakonec dojel na sedmém místě, díky čemuž si připsal šest bodů do šampionátu.

Mezitím se Felix Rosenqvist i po zastávce v boxech vrátil do čela závodu a po skončení FCY se jeho náskok začal opět zvyšovat. Švédova snaha ale nakonec plody nepřinesla.

Ve třiadvacátém okruhu přejel Rosenqvist příliš agresivně přes obrubník v šikaně mezi osmnáctou a devatenáctou zatáčkou, což nevydrželo levé zadní zavěšení jeho vozu. Rosenqvist zůstal stát s vylomeným kolem na trati a mohl jen sledovat, jak se kolem něj prohnal do té doby druhý Sam Bird.

Brit Bird tak získal své sedmé vítězství ve Formuli E v kariéře a zároveň své druhé v této sezóně. Díky odstoupení Rosenqvista se navíc dostal na druhé místo v celkovém pořadí, když po sedmi závodech ztrácí na vedoucího Jeana-Érica Vergneho osmnáct bodů.

Druhý v Římě dojel Lucas di Grassi s monopostem Audi před svým bývalým týmovým kolegou z WEC Andrem Lottererem na místě třetím.

Smolně dopadl římský závod pro Mitche Evanse a jeho Jaguar. Třiadvacetiletý Novozélanďan se musel v posledním kole potýkat s nedostatkem energie a po dlouhém boji o stupně vítězů dojel až devátý.

Šampionát elektrických formulí bude pokračovat 28. dubna v Paříži.

Foto: Formula E

Výsledky

P Jezdec Tým Čas / ztráta Kol
Sam Bird DS Virgin 58:20.656 33
Lucas di Grassi Audi 0.970 33
André Lotterer Techeetah 9.518 33
Daniel Abt Audi 10.167 33
Jean-Éric Vergne Techeetah 17.444 33
Sébastien Buemi Renault 19.835 33
J.d:Ambrosio Penske 24.379 33
Maro Engel Venturi 26.350 33
Mitch Evans Jaguar 37.709 33
10  Edoardo Mortara Venturi 40.739 33
11  A.F.da Costa Andretti 42.680 33
12  Oliver Turvey NextEV NIO 48.833 33
13  Luca Filippi NextEV NIO 49.331 33
14  Nicolas Prost Renault 1:13.880 33
15  Tom Blomqvist Andretti 1:31.832 33
16  Nick Heidfeld Mahindra 1:44.774 33
17  José María López Penske 4 kola 29
Felix Rosenqvist Mahindra   22
Nelson Piquet Jr. Jaguar   18
Alex Lynn DS Virgin   15

Doporučujeme

Články odjinud