Rijád během závodu formule E čelil raketovému útoku | Foto: Formula E

Foto: Formula E

Rijád během závodu formule E čelil raketovému útoku

Zatímco Sam Bird slavil na stupních vítězů první triumf v barvách Jaguaru, saúdská vzdušná obrana měla plné ruce práce s obranou hlavního města.

Bezprostředně po sobotním závodu se na twitteru začala objevovat neověřená videa zachycující aktivovaný systém saúdské vzdušné obrany, který reagoval na objekty narušující vzdušný prostor nad královstvím.

1280px-Maintenance_check_on_a_Patriot_missile.jpgPatriot_missile_launch_b.jpg
Systém Patriot (ilustrační foto). Foto: US Army, Public Domain 

Saúdskou Arábií vedená vojenská koalice, která je zapojena do občanské války v Jemenu, následně potvrdila, že monarchií využívané rakety Patriot nad Rijádem sestřelily balistické střely. Ty podle všeho na strategické cíle v Rijádu a jeho okolí z Jemenu vypálili Hútíové, povstalecká skupina ší'tských muslimů, kterou podle některých zdrojů podporuje Írán.

Sunnitská Saúdská Arábie se účastní vojenské intervence v Jemenu proti hútíjskému povstání. Z vrcholných představitelů saúdského království byl na závodech formule E přítomen korunní princ Muhammad bin Salmán.

Podle oficiálních saúdských zdrojů, které cituje agentura Reuters či televize Al Jazeera, nedošlo následkem útoku k žádným vážným škodám nebo ztrátám na lidských životech. Pouze jeden dům nedaleko Rijádu měl být poškozen padajícími troskami.

Rijád už v tomto roce kromě formule E hostil také rally Dakar. Saúdská Arábie se také připravuje na historicky první Grand Prix formule 1, která by se měla uskutečnit v Džiddě na pobřeží Rudého moře 5. prosince.

Doporučujeme

Články odjinud