Richard Branson chce do formule 1 přinést více života

Rád by jednou s Buttonem nebo Barrichellem letěl na výlet do kosmu.

Zdá se, že Richard Branson má skvělý čich na propagaci své značky Virgin. Tým Brawn GP do Austrálie přijel zcela bez jmen sponzorů na svých vozech. Do dnešní kvalifikace, ve které Button s Barrichellem deklasovali zbytek jezdeckého pole, se již na vozech BGP 001 objevily nenápadné červené nápisy Bransonovy společnosti. Podle výsledků dalších vyjednávání se může Bransonův vliv v týmu Rosse Brawna zvětšit až natolik, že by mohl změnit název.

Co vás vlastně přivedlo do formule 1?

Sir Richard Branson: "S Berniem se znám už mnoho let, jsme staří přátelé. Snažil se nás nalákat, ale doposud jsme hodně váhali. Když Honda odešla, vypadalo to, že by několik skvělých inženýrů, včetně Rosse Brawna, mohlo skončit bez práce. Rozhodli jsme se, že zkusíme zjistit, jestli bychom nemohli týmu nějak pomoci a navázat spolupráci. Vypadá to, že jsme zvolili správný čas pro vstup do tohoto vztahu. Jsem teď docela rád, že jsme dříve Berniemu odolali. Správné načasování znamená všechno."

Existovala někdy možnost, že byste byl spíše majitelem týmu než sponzorem?

RB: "Doporučuji vám, abyste měli uši nastražené. V průběhu příštích tří týdnů chystáme další oficiální prohlášení. Plánujeme, že naše spolupráce bude v příštích letech užší."

Dnešek byl prvním dnem, co jste ve formuli 1 jako sponzor a okamžitě se můžete radovat z takového úspěchu, jaké to je?

RB: "Za pár minut se nejspíše vzbudím a řeknu si, jaký se mi zdál krásný sen. Vypadá to, že na můj život svítí šťastná hvězda. Nejdůležitější ale bude neděle. Uvidíme, jak se nám bude dařit. Zatím to ale pro nás vypadá dobře, měli bychom získat hodně bodů. Sezona pro nás začala velice dobře."

Co by měla společnost Virgin reprezentovat v paddocku formule 1?

RB: "Formule 1 přišla o několik sponzorů a Virgin je sexy, zábavná a ´rock'n'rollová´ značka. Virgin vám přinesla Sex Pistols a Rolling Stones. Chceme si naše působení ve formuli 1 užít, vnést do ní trochu života a dělat věci po svém. Chceme Bernieho a Maxe také přesvědčit, aby nepropagovali jen dokonale čistou techniku, ale také palivové nádrže. Pro formuli 1 jsme vyvinuli ekologické palivo, které funguje. Při zhoršujícím se globálním oteplování by formule 1 mohla ukázat, že dokáže být ´zelená´. Také bychom rádi Berniemu pomohli ve snižování nákladů a lákání nových sponzorů."

Bude mít ve vašem působení roli i zábava?

RB: "Ano, rozhodně. Zrovna dnes v Sydney pořádáme obří hudební festival, kam má přijít sto tisíc lidí. Pro příští rok bychom tuto akci mohli přesunout přímo sem, do Melbourne. Máme hudební základy. Do formule 1 určitě dokážeme přivést více zábavy."

Dny, kdy vás fascinovalo nebezpečí, jsou tedy už nejspíš pryč. Je pro vás formule 1 novým dobrodružstvím?

RB: "Můžu vás ujistit, že do těchto aut nepolezu. Když jsem naposledy usedl do závodního vozu, byl jsem tak beznadějně poslední, že jsem doufal, že by si třeba diváci mohli myslet, že jsem daleko vpředu. Budu divákem a rád budu podporovat vynikajícího Jensona a Rubense, jak budou předvádět, co umí. Možná někoho z nich přesvědčím, aby se mnou letěli do vesmíru. Rád bych tam vstoupil i s Berniem, stejně jako jsem vstoupil do formule 1."

Můžete nám prozradit, jak velký vliv budete v Brawn GP mít?

RB: "Stačí to k tomu, abychom týmu pomohli, ale zároveň si při tom nezlomili vaz."

Doporučujeme

Články odjinud