Ricciardův závod ovlivnilo poškozené přední křídlo, Verstappen znovu na pódiu

Ricciardův závod ovlivnilo poškozené přední křídlo, Verstappen znovu na pódiu

Max Verstappen z Red Bullu druhým místem v cíli Velké ceny Francie vylepšil své dosud nejlepší umístění v letošní sezóně formule 1. Jeho týmový kolega Daniel Ricciardo i vinou poškozeného předního křídla skončil pod stupni vítězů na čtvrté pozici.

Ricciardo jezdil před zastávkami v boxech na třetí pozici několik sekund za svým týmovým kolegou. Během zastávky v boxech však jeho tým zjistil, že jeho vozu chybí část předního křídla a Australan začal vinou ztráty přítlaku a nedotáčivosti vozu téměř okamžitě rychlostně ztrácet.

Ricciardo proto začal ztrácet na Verstappena a v závěru jej o umístění na stupních vítězů připravil Kimi Räikkönen z Ferrari, který se dostal před něj na třetí místo.

„Řekl bych, že je to zklamání. Ke konci prvního stintu jsme měli velmi dobrou rychlost, v té době jsme doháněli Maxe a vzdalovali se Kimimu. Pak jsme zajeli do boxů a kluci mi řekli, že levá část předního křídla byla poškozena a myslí si, že k tomu došlo dvě kola před zastávkou. Najednou jsem měl strašně nedotáčivý vůz, nevím, jestli to bylo selhání nebo jsme trefili nějaké úlomky a tím se to rozbilo,“ řekl Ricciardo.

„Když jsme vyjeli z boxů, tak jsme se na měkké sadě pneumatik trápili, a o pár kol později mi tým řekl, že praskla pravá část, takže to vypadá, že stejným způsobem praskly obě části. Zatím nevím, jestli šlo o selhání nebo úlomky. Ale došlo k tomu a byli jsme kvůli tomu pomalí. Měli jsme mnohem méně přítlaku a auto bylo nedotáčivé. Od momentu těsně před první zastávkou jsem měl poškozené auto.“

Verstappen vylepšil své letošní maximum

Kolize Sebastiana Vettela a Valtteriho Bottase v první zatáčce závodu využil k postupu na druhé místo Max Verstappen. Nizozemec se na druhé pozici za Lewisem Hamiltonem držel bez větších problémů po celý závod, a nakonec si dojel pro své nejlepší letošní umístění, když druhým místem navázal na třetí místa ze Španělska a Kanady.

„Dojet tady na Paul Ricard druhý je lepší, než jsme před začátkem víkendu čekali. Jakmile jsme se dostali do druhé zatáčky, tak se mi ulevilo, že jsem neměl žádný kontakt a bylo to celkem jasně dané. Od té chvíle to bylo jen o tom starat se o svůj závod, což bylo poměrně jednoduché,“ řekl Verstappen.

„Mohl jsem vidět, že si Lewis kontroloval rychlost, ale my, aniž bychom s vozem příliš tlačili, jsme nebyli příliš daleko. Myslím, že jsme měli dobrou strategii. Měkká sada pneumatik byla trochu robustnější a mohl jsem s ní najít dobrou rychlost, abych měl poslední kola trochu snazší. Po dvou závodech bez incidentů a dvou dobrých výsledcích v řadě je důležité využít této formy.“

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud