Ricciardo ztratí na startu GP Bahrajnu deset míst

Ricciardo ztratí na startu GP Bahrajnu deset míst

Daniel Ricciardo přijde na startu Velké ceny Bahrajnu o deset pozic. Penalizaci dostal za nebezpečné vypuštění pilota na trať po absolvování zastávky v boxech.

Australskému pilotovi Red Bullu se během Velké ceny Malajsie 2014 doslova lepila smůla na paty. Nejdříve zajel ze čtvrtého místa do boxů, z nichž ho mechanici vypustili dříve, než stihli řádně upevnit levé přední kolo. Ricciardo tedy musel zastavit u výjezdu z boxové uličky, odkud ho v souladu s pravidly jeho mechanici odtlačili zpět ke své garáži a kolo mu upevnili.

Když se ale dostal závodník na trať, uvolnilo se mu přední přítlačné křídlo, které bylo zřejmě během nepovedeného pitstopu poničeno. Australan, který už tak ztratil naděje na dobré umístění, byl ještě potrestán stewardy penalizací, při níž měl na deset sekund zastavit v boxech. Po uvolnění předního křídla a poškození pneumatiky následně pilot ze závodu odstoupil.

Stewardi se však po skončení Grand Prix Malajsie usnesli, že Red Bull porušil článek 23.12c pravidel F1 tím, že nebezpečně vypustil pilota po provedení pitstopu, a tak se závodník na startu do příštího závodu posune o deset míst vzad.

„Hádám, že si všichni mysleli, že jsou už pneumatiky nasazené,“ popisuje incident Ricciardo.“Jakmile jsem ale odjel, cítil jsem, že něco není v pořádku, a levá přední pneumatika byla uvolněná.“

Red Bull byl navíc vyzván, aby vysvětlil, proč jeden z mechaniků neměl během pitstopu nasazenou helmu.

Po skončení GP si stewardi posvítili i na další hříšníky, a to Julese Bianchiho a Kevina Magnussena, kterým byly naděleny dva trestné body. Oba byli sice za své incidenty potrestáni pětisekundovou penalizací stop-and-go už během závodu, nicméně vypořádat se budou muset ještě s pošpiněným „závodnickým trestním rejstříkem“. Bianchi trest schytal za incident z prvního kola s Pastorem Maldonadem, Magnussen pak za kontakt s Kimi Räikkönenem.

 

 

Doporučujeme

Články odjinud