Ricciardo si pro vítězství v Monaku dojel jen se šesti převodovými stupni

Ricciardo si pro vítězství v Monaku dojel jen se šesti převodovými stupni

Daniel Ricciardo poprvé v kariéře vyhrál Velkou cenu Monaka vozů formule 1. Jeho monopost Red Bull měl přitom v průběhu závodu technické problémy s MGU-K, kvůli kterým mohl Australan využívat jen šest převodových stupňů.

Australan si po startu udržel první pozici a zdálo se, že závod bude zcela v jeho režii. Pak si ale začal stěžovat na nedostatek výkonu. Ačkoliv byl na rovinkách asi o 20 km/h pomalejší, bez větších problémů za sebou udržel druhého Sebastiana Vettela a dojel si pro své první vítězství v ulicích Monte Carla.

Dnešním vítězstvím tak dal Ricciardo zapomenout na závod před dvěma lety, kdy jej o vítězství připravila nepovedená zastávka Red Bullu.

„Tohle trvalo dva roky. Nakonec přišlo vykoupení,“ řekl Ricciardo. „Měli jsme problémy, kvůli kterým jsme během závodu měli hodně co dělat. Cítil jsem ztrátu výkonu a myslel jsem, že závod skončil. Do cíle jsme dojeli jen za využití šesti rychlostních stupňů a díky týmu jsme to zvládli.

Čekal jsem, že pro mě závod za pár zatáček skončí. Stresoval jsem se a tým mi řekl 'tohle budeš mít po zbytek závodu'.

Stále nechápu, jak jsme to zvládli, samozřejmě nám pomohlo, že se na této trati tak obtížně předjíždí. Nebyl to dobrý pocit a po tomhle jsem si ten závod opravdu moc nedokázal užít.“

Šéfovi týmu Christianu Hornerovi dnešní Ricciardovo vítězství připomnělo závod ve Španělsku v roce 1994, kde Michael Schumacher skončil na druhém místě i přesto, že ve svém benettonu měl po celý závod zařazený pátý převodový stupeň. 

„To je přesně to, co se stalo Schumacherovi. Tohle je splacení za rok 2016,“ řekl Horner.

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud