Ricciardo nacouval do Kvjata. Ve Španělsku na roštu klesne o tři pozice

Ricciardo nacouval do Kvjata. Ve Španělsku na roštu klesne o tři pozice

Daniel Ricciardo dostal trest odsunu o tři pozice na startovním roštu v příštím závodě formule 1 ve Španělsku za to, že ve Velké ceně Ázerbájdžánu nacouval do Daniila Kvjata.

Ricciardo se ve třetí zatáčce městského okruhu v Baku pokusil zaútočit v souboji o desátou pozici na Kvjata, ale útok se mu nepodařil a Australan musel využít únikové zóny.

Kvjat se však nemohl Ricciardovu renaultu vyhnout a byl rovněž vytlačen do únikové zóny, kde zastavil těsně za Ricciardovým vozem. Pilot Renaultu se chtěl co nejrychleji vrátit na trať, zařadil proto na svém voze zpátečku, rozjel se a narazil do Kvjatova toro rosso.

Sportovní komisaři za tento incident udělili Ricciardovi trest poklesu o tři místa v následující Velké ceně Španělska. Kromě toho dostal také dva trestné body.

Ricciardo se po závodě svému soupeři omluvil s vysvětlením, že se chtěl v panice co nejrychleji vrátit zpět na trať.

„Samozřejmě se necítím dobře z toho, co se stalo. v tu chvíli to pro nás vypadalo celkem dobře. Začali jsme získávat rychlost a přibližovat se Daniilovi,“ popsal Ricciardo.

„Viděl jsem mezeru a řekl si, že do toho půjdu. Ve třetí zatáčce je to vždy těsné, zpočátku jsem si myslel, že to vyjde. Pak jsem cítil, že se mi začala blokovat kola a já minul zatáčku. V tu chvíli, kdy jsem byl v únikové zóně, to byl jen pocit naléhavosti a paniky, a snažil jsem se minimalizovat časovou ztrátu. Zařadil jsem zpátečku, rozjel se a, abych byl upřímný, neměl jsem tušení, že tam je. Myslím, že kvůli té naléhavosti jsem se nedíval,“ přiznal pilot Renaultu.

Kvjat omluvu přijal

Kvjat Ricciardovu omluvu přijal a označil kolizi za závodní incident. Pro ruského pilota je to už třetí incident ve třech závodech, když v Bahrajnu do něj narazil Antonio Giovinazzi a v prvním kole v Číně se dostal do kontaktu s oběma piloty McLarenu.

„Tyhle věci se stávají, to je závodění. V tu chvíli jsem byl trochu zklamaný, ale co s tím mohu dělat? Byla tam šance na jeden nebo dva body, které bych získal a tým si je zasloužil, protože ve včerejší kvalifikaci byl náš vůz skvělý. Dnes jsme měli trochu problémy s pneumatikami. Jdeme na další závod, máme silný balíček a jsem si jistý, že náš čas přijde,“ řekl Kvjat.

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud