Renaultu by stačily tři týmy, Honda může získat nové zákazníky

Renaultu by stačily tři týmy, Honda může získat nové zákazníky

Renault coby dodavatel motorů změnil názor, už netouží mít víc zákazníků, dokonce by mu nevadilo, kdyby jednoho ztratil.

Francouzské motory pohánějí vozy týmů Red Bull Racing, Lotus, Williams a Caterham. Příští rok by se k nim mělo přidat Toro Rosso.

"V paddocku se ví, že jednáme s pěti týmy, ale nejsem si jistý, jestli skončíme s pěti týmy," řekl prezident Renaultu Sport F1 Jean-Michel Jalinier pro Autosport. "Byli bychom spokojení se třemi týmy, byznys by nám běžel hezky."

Odlehčit si ale Renault bude moci zřejmě až v roce 2015 s příchodem Hondy. "V sezóně 2014 tu budou jen tři dodavatelé, takže není možné, abychom každý měl jen tři týmy. Takže jich asi budeme muset mít víc," potvrdil Jalinier. "Odhaduji, že mezi třemi a pěti. Ne méně než tři, protože to by nedávalo smysl, ale pět, nevím..."

Mezi dodavateli motorů si můžou vybírat týmy Lotus a Williams, zájem o ně má Honda. Ale také Mercedes chce nahradit ztrátu McLarenu v roce 2015. U Ferrari zřejmě zůstane Sauber a přidá se Marussia.

V každém případě o rok zpožděný příchod Hondy komplikuje situaci týmům, které o jejích motorech uvažují. V případě přestupu by musely na šestiválce uzavřít jen jednoletou dohodu s jedním ze současných dodavatelů, ale ti chtějí kontrakty spíš dlouhodobé, aby měli jistotu návratu vynaložených nákladů.

"Očekáváme, že kolem Monaka, po dalších dvou týdnech práce, budeme mít něco připravené, nebo že alespoň budeme mít lepší představu o situaci," dodal Jalinier o partnerech pro rok 2014.

Doporučujeme

Články odjinud