Renault znepokojuje, že Liberty Media nedělá další kroky v nových pravidlech

Renault znepokojuje, že Liberty Media nedělá další kroky v nových pravidlech

Renault přiznal obavy z toho, že se vlastník formule 1, společnost Liberty Media, neposouvá v nových pravidlech, které mají začít platit od roku 2021.

Když se Renault v roce 2015 vrátil do F1 jako tovární tým, podepsal dohodu, díky které dostává více peněz z příjmů z komerčních práv. Renault je proto zatím jediným týmem ve startovním poli, který se zavázal, že bude ve F1 i po roce 2020.

Renault tlačí zejména na změnu pravidel rozpočtového stropu a rozdělení peněz z výher. Prezident Renault F1 Jerome Stoll by rád o celé věci jednal přímo s šéfem F1 Chasem Careyem, aby jej povzbudil k rychlejšímu jednání o pravidlech pro rok 2021, o kterých mělo být rozhodnuto už vloni.

„Je naší povinností tlačit na to, aby se zrodilo nějaké rozhodnutí. Tlačíme na to a už jsem o tom s Chasem Careyem několikrát mluvil. Slíbil nám, že rozhodnutí padne na konci minulého roku, ale žádné nebylo přijaté. Budu tedy tlačit na to, abych se s ním co nejdříve setkal, v Melbourne nebo možná na testech v Barceloně,“ říká Stoll.

„Začnu jednání znovu a zatlačím na něj. Zeptám se ho 'Prosím, jaké máte plány? Kdy už rozhodnete? Je to pro nás velmi důležité. Je to klíčové. Klíčové',“ zdůraznil.

Podle Renaultu je rozhodnutí ohledně toho, jak bude F1 vypadat po roce 2021, velmi důležité, protože šampionát potřebuje změnu.

„Děláme si starosti ohledně vývoje Konkordské dohody a faktu, že Liberty, které je majitelem, by mělo rozhodnout. Je naprosto zřejmé, že současná situace, to, jak je řešena distribuce z práv, způsob, jakým lidé do této soutěže vrážejí peníze, nemůže být pro nás dobrou odpovědí,“ říká.

„Tvrdě proto bojujeme, ve skutečnosti spolu s Liberty, abychom dosáhli lepšího přerozdělování peněz (z komerčních práv) a abychom zavedli rozpočtový strop. Musíme mít také lepší podívanou, protože v konečném důsledku platí, že pokud jsou lidé připraveni zaplatit za fotbal, tak je to proto, protože je tam show.“

Foto: Getty Images / Dan Istitene

Doporučujeme

Články odjinud