Renault vysvětlil, proč potřebuje vědět, zda má Red Bull zájem o jeho motory

Renault vysvětlil, proč potřebuje vědět, zda má Red Bull zájem o jeho motory

Do úterý 15. května by výrobci měli nahlásit FIA, kterým týmům budou příští rok dodávat své pohonné jednotky. Pokud by některý tým zůstal bez motorů, spustila by FIA příslušné postupy.

Renault dal původně právě 15. květen Red Bullu jako termín, do kdy se má rozhodnout, zda chce také v roce 2019 jeho pohonné jednotky, nebo přejde k Hondě.

Red Bullu se chce ale rozhodnout později. Před pár dny se Renault nechal slyšet, že lhůtu prodlouží do konce měsíce. Pak už ale nemůže garantovat, že bude schopen Red Bullu motory příští rok dodávat. Cyril Abiteboul vysvětlil proč.

„Vloni došlo k pozdní změně, kterou jsme mohli akceptovat, protože to byla jednoduše výměna mezi dvěma zákaznickými týmy,“ řekl Abiteboul pro Autosport.

Vloni Renault dodával Toro Rosso, letos dodává McLarenu a Toro Rosso přešlo k Hondě. Počet zákazníků tedy zůstal nezměněn. A Renault musí podle počtu zákazníků objednat počet dílů u dodavatelů. 

„Nezměnili jsme počet odběratelů, takže jsme nemuseli měnit množství objednaných dílů. Počet týmů zůstal stejný. V tomto případě mohu objednat pouze díly pro počet nasmlouvaných týmů, které mám. K určitému datu nebudu moci zaručit dostupnost motoru Renault pro Red Bull Racing.“ 

Podle Abiteboula se díly objednávají od poloviny do konce května. Může sice u dodavatelů termíny posunout, ale nelze je posouvat příliš.

Foto: Getty Images / Dan Mullan

Doporučujeme

Články odjinud