Renault už pomýšlí na první vítězství v závodě

Renault už pomýšlí na první vítězství v závodě

Po dvou pódiích by chtěl tým Renault udělat další krok a vyhrát Grand Prix. To se mu pod současným majitelem ještě nepodařilo.

Po odhalení podvodu z GP Singapuru 2008 si tým Renault prošel velkými změnami a změnil majitele, letos závodí druhým rokem pod vedením společnosti Genii Gérarda Lopeze. Ten chce samozřejmě bojovat o tituly, ale ví, že musí postupovat krok za krokem.

"Plán pro letošní rok má dvě fáze," vysvětloval Lopez pro Gazzettu dello Sport. "První je pravidelně dojíždět na pódiu, zatímco druhá je získat alespoň jedno vítězství. První cíl jsme splnili, ale ten druhý záleží také na Red Bullu, který je teď daleko vpředu. Ale na specifických tratích, jako je Monako nebo Hungaroring, bychom možná mohli být ve hře."

Renaultu pomohly k úspěchům v letošní sezóně mimo jiné dobré starty do závodů. A chce je mít ještě lepší. "Pořád se snažíme najít dobré nastavení spojky, abychom dobře startovali, snažíme se o to každý víkend," komentoval Vitalij Petrov, jenž kvůli nehodě ze Sepangu dostane v Šanghaji jiné šasi. "Tento víkend chceme také něco vyzkoušet a možná se zlepšíme. Je škoda, že tady není dlouhá (cílová) rovinka."

Lopez však tvrdí, že dobré starty Renaultu jsou dílem především jezdců. "Víme, že máme dobrý systém, ale je to hlavně na jezdcích. Start je určitě silnou stránkou Petrova a Heidfeld odstartoval dobře už v Austrálii, kde hned po startu z 18. místa získal šest nebo sedm pozic. V Sepangu byli oba výborní."

Další zbraní dnes už britské stáje je řešení výfuků, jejichž koncovky směřují dopředu před bočnice. "Rozhodli jsme se pro něj už dávno, během loňské GP Monaka," prozradil Lopez. "Ten víkend jsme si Eric Boullier a já zavolali technického ředitele Jamese Allisona a požádali ho, aby prozkoumal nové oblasti, protože to byl jediný způsob, jak změnit rozložení sil."

Původně měl ovšem Renault začít sezónu s nezměněnou jezdeckou dvojicí, zranění Roberta Kubici znamenalo vážný problém. Heidfeld se ale role náhradníka chopil dobře. A bylo to nutné, protože polský jezdec zatím nemůže pomýšlet na návrat.

"V tuto chvíli na to Robert ani my nesmíme myslet," řekl Lopez. "Jsme velmi spokojení s Heidfeldem. Povahou je velmi odlišný od Kubici, ale do týmu dobře zapadl. Robert se v současnosti musí soustředit jen na svoji rehabilitaci."

Doporučujeme

Články odjinud