Renault se může vzdát podílu v týmu, ale jen u motorů nezůstane

Renault se může vzdát podílu v týmu, ale jen u motorů nezůstane

Francouzská automobilka Renault připouští změny ve finančním zapojení ve formuli 1, ale určitě se nespokojí s rolí dodavatele motorů, chce dodávat různé technologie.

Před závodním víkendem v Brazílii se objevila zpráva, že by Renault mohl prodat svůj minoritní podíl v týmu formule 1 a nadále působit jen jako dodavatel motorů. Tyto informace byly ale správné jen částečně.

"Nebudu poskytovat v přímém přenosu výsledky jednání, která se neuskutečnila, nebo která ještě neskončila," řekl šéf automobilky Renault Carlos Ghosn. "Co se týče finanční účasti v tom či onom týmu, je to záležitost taktiky. My nejsme ve formuli 1 kvůli tomu, abychom vlastnili ten či onen tým, ale kvůli propagaci jména Renault a technologií Renault. Pro to uděláme vše, co bude nutné, s co nejmenšími náklady a investicemi. Nebudeme vynakládat na splnění těchto cílů víc peněz. Takže může dojít ke změnám, co se účasti (automobilky v týmu) týče."

I když jsou tedy Francouzi ochotní se vzdát podílu v týmu z Enstone, nespokojili by se jen s vývojem a výrobou motorů ve Viry-Châtillon. "Můžu říct, že Renault zůstane spojený s tímto týmem, ať už se stane cokoliv," uvedl Ghosn. "Spojen zůstane v rámci dodávek motorů, šasi a technologií kolem šasi. Za tím vším můžou vzniknout finanční a marketingové dohody v závislosti na našich zájmech. Může dojít ke změnám, ale v tuto chvíli tu není nic. Můžu říct, že budeme čím dál víc dodávat technologie týmům formule 1."

Pokud se automobilka vzdá své účasti v týmu, otevřely by se tím dveře spojenectví s malajsijským Lotusem. Pak by se stáj mohla jmenovat Lotus Renault. "Jednáme s mnoha skupinami, není to jen Lotus. Ano, Lotus nás oslovil. Ale probíhají další jenání, o kterých nevíte," upozornil Ghosn. "Ke změnám názvů dochází všude. Klíčové je zachovat jméno Renault. Ano, v rámci týmu Renault F1 můžou přibýt další jména. Ale je třeba připomenout, že Red Bull teď bude Red Bull Renault. Jméno Renault se možná objeví ve více týmech, protože nechceme vyvolávat dojem, že jsme exkluzivně zaměřeni na jeden tým. Své technologie vyvíjíme s několika týmy."

Doporučujeme

Články odjinud