Renault: Příští rok motory nezlevníme nikomu, pak se uvidí

Renault: Příští rok motory nezlevníme nikomu, pak se uvidí

Automobilka Renault se nehodlá vzdát vysoké ceny, kterou stanovila pro svůj šestiválec F1 v roce 2014. Ale říká, že na zlevnění bude pracovat.

Zatímco současný osmiválec stojí týmy méně než 10 miliónů eur ročně, cenu pro šestiválec nastavil Renault na 20 až 23 miliónů eur v závislosti na komplexnosti dodávky. To činí potíže jeho zákazníkům do té míry, že se toto téma stalo předmětem diskuze mezi Berniem Ecclestonem a prezidentem Renaultu Carlosem Ghosnem.

Francouzi však zůstávají neústupní. "Jsou tu jisté obavy z ceny motoru, já je chápu, ale my jsme se zavázali, že budeme pracovat na snížení této ceny," uvedl Ghosn. "Pojďme nejdřív dostat výkonnost na správnou úroveň, ujistit naše týmy, že v roce 2014 dostanou velmi konkurenceschopný a efektivní motor, a pak budeme pomalu racionalizovat, zjednodušovat, snižovat náklady."

"Pro rok 2014 cenu nikomu nesnížíme. Ale zavázali jsme se, že každý rok budeme tvrdě pracovat na tom, aby byl tento motor efektivnější, že budeme snižovat náklady a poté se pokusíme přenést toto snížení nákladů na uživatele."

Renault, jehož náklady na sezónu ve formuli 1 činí 150 miliónů eur, má pro příští rok už jisté tři zákazníky: Red Bull Racing, Toro Rosso a Caterham. Ghosn přitom popřel spekulace, podle kterých by se motory u Red Bullu měly přejmenovat na Infiniti.

Williams by měl brzy oznámit přestup k Mercedesu, zatímco Lotus odchod od Renaultu také vážně zvažuje.

Doporučujeme

Články odjinud