Renault pracuje na kompletně novém voze pro sezónu 2018

Renault pracuje na kompletně novém voze pro sezónu 2018

Tovární stáj Renault přepracovala koncept vozu a pro nadcházející sezónu staví kompletně nový monopost, a to relativní stálosti technických předpisů navzdory.

Spolu se zavedením ochranného systému „svatozář“ dojde před příští sezónou pouze k minimálním úpravám technických pravidel v oblasti aerodynamiky. I tak se však Renault uchyluje k radikálním změnám s cílem dohnat absolutní špičku startovního pole.

Práce na novém monopostu francouzské značky již nějakou dobu probíhají. Renault se chystá v pátečních trénincích před brazilskou grand prix otestovat některé prvky připravované pro příští sezónu.

„V Enstonu se nám podařilo dosáhnout velkého pokroku,“ řekl pro motorsport.com technický ředitel Renaultu Nick Chester.

„Navzdory malému počtu změn v pravidlech stavíme kompletně nové auto. Hodně jsme se naučili z aerodynamiky a vyvážení současného vozu, proto pro příští rok očekáváme velký krok vpřed. V rámci příprav na rok 2018 vyzkoušíme několik nových aerodynamických řešení v trénincích před Velkou cenou Brazílie,“ prozradil plány svého týmu Chester.

Renault má ovšem co zlepšovat i v oblasti pohonných jednotek. Během mexické grand prix se totiž projevila jejich velká nespolehlivost, když kvůli poruchám přinutily odstoupit ze závodu Nica Hülkenberga, Daniela Ricciarda a Brendona Hartleyho.

Šéf Renaultu ve formuli 1 Cyril Abiteboul ujišťuje, že tým pracuje na brzkém vyřešení tohoto problému.

„Mexická grand prix pro nás byla obtížná z důvodu několika neočekávaných technických problémů. Nyní se soustředíme na to, aby se něco podobného již neopakovalo,“ ujišťoval Abiteboul.

„Specifické podmínky v Mexiku zvýraznily naše slabiny. Nebyli jsme úspěšní ve skloubení výkonu a spolehlivosti,“ přiznal boss Renaultu.

„Výkon našich motorů jsme dostali na dobrou úroveň, teď ale musíme zapracovat na spolehlivosti, i když u Maxe (Verstappena) fungoval v Mexiku vše výborně.“ 

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud