Renault považuje křídlo McLarenu za nelegální. Nerozumí tomu, namítá Whitmarsh

Výkonný ředitel týmu Renault Bob Bell si je jistý, že zadní křídlo McLarenu MP4-25 odporuje pravidlům, i když má FIA opačný názor. Podle McLarenu to tvrdí proto, že neví, jak celý systém funguje.

"Je zcela zřejmé, že je křídlo McLarenu naprosto nelegální," řekl Bell pro BBC. "Vydali se cestou v rozporu s duchem pravidel. Začali další přetahovanou, všechny to bude stát hodně peněz. Federace musí být v těchto věcech mnohem silnější."

Renaultu nejvíce vadí, že po kladném verdiktu stewardů nezbývá ostatním týmům, než systém McLarenu zkopírovat. A to bude stát nemalé peníze. Tento postup potvrdil šéf Red Bullu Racing Christian Horner. Bell ale zatím odmítl jednoznačně říct, zda jeho tým podá proti McLarenu protest.

Šéf stáje z Wokingu Martin Whitmarsh se však domnívá, že nedorozumění vznikají proto, že princip fungování zadního křídla nepochopili správně úplně všichni. "Podle toho co vím, není na čem případný protest založit," řekl. "Nemyslím, že všichni už chápou podstatu systémů v našem voze. Takže pokud podají protest, bude potenciálně založený na špatných předpokladech o tom, co máme. Takže uvidíme."

Whitmarsh samozřejmě nevysvětlil, jak systém funguje, ale další spekulace hovoří o tom, že vzduch, který je ke křídlu přiváděn žraločí ploutví, přichází do vozu už nosem, přičemž samotný jezdec by svými pohyby měl ovládat jeho tok dále. Tím by na aerodynamice vozu nebyl žádný pohyblivý prvek.

Doporučujeme

Články odjinud