Renault pohrozil odchodem, pokud čtyřválce nebudou v roce 2013

Renault pohrozil odchodem, pokud čtyřválce nebudou v roce 2013

Zatímco Ferrari, Mercedes a Cosworth se novým čtyřválcovým motorům brání, podle prezidenta FIA Jeana Todta je naopak velmi rázně prosazuje automobilka Renault.

Výrobci motorů stále diskutují o nových pohonných jednotkách, které jsou naplánovány na rok 2013, i když Světová rada dvakrát schválila jejich parametry. Na posledním zasedání ovšem připustila odklad nasazení nových agregátů.

Jean Todt ale nechápe, proč se výrobci tolik brání. "Byli to oni, kdo navrhl ta pravidla, a FIA je akceptovala," řekl pro Diario Sport. "Ten návrh nespadl z nebe, ale měli jsme 11 jednání se všemi zúčastněnými výrobci."

V současnosti ale FIA čelí nejednotě na straně výrobců, i když na své straně má jen konstruktéra z Viry-Châtillon. "Když hovořím s lidmi z Renaultu, říkají, že pokud ten nový motor nebude nasazen v roce 2013, opustí formuli 1," prozradil prezident FIA. "Zatímco lidé z Mercedesu a Ferrari mě požádali o odklad o několik let. Nejsou proti těm pravidlům, jen volají po odkladu. Proto zůstaneme v následujících dnech v kontaktu, abychom zjistili, jak na tom jsme."

Světová rada uvedla ve svém rozhodnutí, že odložit příchod nových motorů bude možné prostřednictvím faxového hlasování nejpozději na konci června.

Doporučujeme

Články odjinud