Renault od svých juniorských pilotů čekal letos více | Foto: Getty Images / Mark Thompson

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Renault od svých juniorských pilotů čekal letos více

Šéf Akademie Renault Sport Mia Sharizman není spokojen s výkony členů juniorského programu francouzské automobilky v roce 2020.

Tým Renault bude od příštího roku ve formuli 1 působit pod názvem Alpine. Vedle Estebana Ocona se vrací dvojnásobný mistr světa z let 2005 a 2006 Fernando Alonso.

Renaultu se nepodařilo naplnit předsezónní cíl dostat do jedné ze sedaček ve formuli 1 pro sezónu 2021 některého z členů svého juniorského programu.

Kuan-jü Čou a Christian Lundgaard letos působili ve formuli 2. Čínský pilot skončil v celkovém hodnocení šestý a Lundgaard sedmý.

„Od Čoua a Christiana jsme ve FIA formuli 2 očekávali více a z šestého a sedmého místa v šampionátu jsme byli zklamaní, ačkoliv občasné silné výkony vedly k vítězství nebo zisku stupňů vítězů,“ řekl šéf Akademie Renault Sport Sharizan.

Více čekali u Renaultu také od druhého muže letošní sezóny Eurocupu formule Renault Hadriena Davida a Caia Colleta, který ve stejném šampionátu skončil desátý. Radost Renaultu naopak udělal nový člen Akademie Oscar Piastri. Novozélanďan letos získal titul ve FIA formuli 3.

„Oscarovo vítězství ve FIA formuli 3 bylo neuvěřitelným úspěchem, na který jsme velmi hrdí. Nicméně, Caio a Hadrien nedosáhli cíle vyhrát tituly, v průběhu sezóny jsme ale viděli v Caiovi potenciál a vývoj. Víme, že všichni jezdci mohou být lepší a jsou si vědomi, že příští rok budou muset být lepší, aby se dále posunuli v rámci Akademie. Věřím, že to dokáží.“

Čou, Lundgaard a Piastri měli v listopadu šanci v Bahrajnu testovat monopost F1 z roku 2018. Čou se zároveň spolu s Alonsem zúčastnil oficiálního testu nováčků v Abú Dhabí, ve kterém si vyzkoušel letošní vůz R.S.20.

„Rád jsem viděl, že jsme vzhledem k mnoha omezením spojených s pandemií koronaviru při přípravách mohli pro jezdce naší Akademie uspořádat testovací program F1. Čou a Christian letos těžili z průběžné přípravy na F1. Tento rok se k nim připojil Oscar, pro kterého to byla první zkušenost s vozem F1. Byla to odměna za vítězství v šampionátu FIA F3, kterou si plně zasloužil. Vedl si dobře a jsem přesvědčen, že v budoucnu bude mít Oscar více příležitostí.“

Doporučujeme

Články odjinud