Renault o Kubicovi stále pochybuje

Renault o Kubicovi stále pochybuje

Polský jezdec Robert Kubica se před letní přestávkou zúčastnil společného testování všech týmů v Maďarsku a s monopostem Renault zanechal na trati nemalý dojem. I přes to je však francouzský tým ohledně plnohodnotného angažování Kubici stále na pochybách.

Po vydařených testech na Hungaroringu již někteří optimisté viděli dvaatřicetiletého Roberta Kubicu zpět ve startovní listině formule 1. Renault však nedávno uvedl, že kolem Poláka stále zbývá několik nezodpovězených otázek.

Šéf Renaultu Cyril Abiteboul uvedl před novináři ve Spa, že by rád Kubicu znovu otestoval, aby mohl jeho tým získat poslední potřebné informace. Týmy F1 ovšem nesmí testovat samostatně a žádné společné testování již letos na programu není. Renault by tedy musel Kubicu nasadit do jednoho z volných tréninků během zbývajících závodních víkendů.

„Ohledně Roberta postupujeme přísně metodicky a analyzujeme veškeré údaje o jeho počínání na trati. Netestoval jen kvůli PR, všichni to bereme absolutně vážně a snažíme se z toho vytěsnit emoce,“ řekl novinářům Abiteboul.

„Stále jsme ale nedostali odpovědi na veškeré otázky týkající se Roberta na trati. V perfektním světě bychom prostě udělali víc podobných testů, abychom si mohli být jisti, že Robert může zase závodit na nejvyšší úrovni.“

Jedním z faktorů, který potřebuje Abiteboul u Kubici ověřit je to, zda – li je Polák stále schopný reagovat na nenadálé změny počasí a chaos v prvních zatáčkách těsně po startu grand prix.

„Testování v izolaci s jedním vozem během privátních testů bez deště a bez chaosu v prvním kole nám o těchto faktorech závodu příliš mnoho neřeklo,“ přiznal Abiteboul.

„Nechci šířit žádné spekulace, všichni bychom rádi viděli Roberta znovu na trati. Musí to ale dávat smysl.“

Na konečné jezdecké složení stáje Renault pro sezónu 2018 bychom nemuseli čekat nijak dlouho. Cyril Abiteboul si je vědom toho, že trh s jezdci se dal do pohybu a francouzská stáj bude chtít mít jasno co možná nejdříve.

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud