Renault: Nové motory by mohly být levnější s větším počtem zákazníků

Renault: Nové motory by mohly být levnější s větším počtem zákazníků

Obavy menších stájí z vysoké ceny šestiválcových motorů v roce 2014 se snaží mírnit Renault. Pokud mu FIA umožní rozšířit počet zákazníků, konečná cena na tým by mohl klesnout.

Výrobci motorů se chystají zdražovat, až začnou za dva roky prodávat své nové přeplňované agregáty. Musí navýšit cenu, aby získali zpět peníze investované do vývoje. Pro některé malé stáje by to mohlo znamenat až zdvojnásobení nákladů na motory, ale podle Renaultu se dá tento problém zmírnit.

Podle současných pravidel může mít jeden výrobce motorů maximálně tři zákazníky, ale Renault má výjimku, má celkem čtyři (Red Bull Racing, Lotus, Williams a Caterham). Pokud se toto pravidlo zruší, zákazníků by mohl mít Renault třeba šest a konečnou cenu motorů snížit.

"Potřebujeme vědět, jak se k počtu zákaznických týmů staví Světová rada motorsportu, to se bude probírat příští týden," uvedl šéf Renaultu Sport F1 Jean-François Caubet pro Autosport.

"Jasně jsme Jeanovi (Todtovi) a Berniemu řekli, že potřebujeme otevřený trh, protože podle starých pravidel, když jsme tu byli my, Ferrari, Cosworth, Mercedes, Honda, BMW a Toyota, to omezení bylo správné. Ale řekli jsme Jeanovi, že teď pro rok 2014 potřebujeme omezení zrušit."

Na výsledku diskuzí s FIA bude záležet, jakou cestou se Renault pro rok 2014 vydá. Podle Caubeta však bude mít minimálně dva týmy. Rozhodnutí chce učinit v září letošního roku.

Doporučujeme

Články odjinud