Renault nemá větší výkon než Cosworth, hodnotí Kovalainen

Renault nemá větší výkon než Cosworth, hodnotí Kovalainen

Důvodem pro výměnu motorů nebyl u týmu Lotus výkon, ale lepší podpora a napodobení Red Bullu Racing. Tvrdí to jezdci malajsijské stáje.

Tým Lotus používal loni motor Cosworth, ale po prvním roce spolupráci ukončil a přestoupil k Renaultu. Podle Heikkiho Kovalainena si tak nepomohl k většímu počtu koní, ale z nové spolupráce těží v jiných oblastech.

"Co se týče výkonu, je podle mě Cosworth konkurenceschopný," řekl Fin pro Manipe F1. "Já se domnívám, že ve srovnání s Cosworthem máme u Renaultu lepší podporu při práci na foukaném difuzoru a dostává se nám více znalostí a zkušeností, takže celkově je komplet, který dostáváme od Renaultu, lepší. Hlavní rozdíl jsou zkušenosti, které má Renault, zatímco Cosworth je poměrně nový. Co se výkonu týče, nemáme ho víc než v loňském roce."

V oblasti výkonu Kovalainen nakonec jeden rozdíl přeci jen našel. "Loni jsem sice ani jednou neodstoupil kvůli motoru, ale byly tu jisté potíže s jeho opotřebením. Renault takové problémy s motory nemá, odjel jsem čtyři závody s jedním motorem a nedošlo k žádnému poklesu výkonu, zatímco loni s Cosworthem k tomu docházelo."

Kovalainenův týmový kolega Jarno Trulli hodnotí změnu agregátů stejně a připomněl, že Lotus s jednotkou od Renaultu také částečně kopíroval od Red Bullu Racing koncepci vozu.

"Musím být upřímný, s Cosworthem jsem byl spokojený stejně jako s Renaultem," přiznal Ital. "Ale hlavním problémem nebyl motor. Přestup k Renaultu jsme uskutečnili hlavně kvůli tomu, že jsme použili komplet zadní části vozu jako Red Bull. Výkon motoru nebyl důvodem k přestupu."

Doporučujeme

Články odjinud