Renault navrhuje standardizovat některé díly motoru

Renault navrhuje standardizovat některé díly motoru

Šéf týmu Renault ve formuli 1 Cyril Abiteboul se domnívá, že standardizace některých částí pohonných jednotek by mohla Mezinárodní automobilové federaci (FIA) pomoci při kontrole dodržování pravidel v oblasti motorů.

Abiteboul věří, že pro výrobce pohonných jednotek je nyní možné najít způsob, jak současná pravidla obejít. Letos se mluvilo o hybridním systému Ferrari, který byl FIA schválen, ovšem i přesto přitahuje pozornost soupeřů.

„Nechci tu vytvářet debaty, podle mě se ale musíme zamyslet, jak můžeme pomoci FIA z pohledu dodržování pravidel. Motor je podle mě tak složitý, že já sám bych na to nechtěl dohlížet,“ říká Abiteboul.

„Myslím, že to musíme vymyslet. Některé prvky standardizace podle mě nejsou jen užitečné, ale naprosto nezbytné, jestliže chceme zachovat určitou důvěru mezi všemi zúčastněnými.“

Samotný Renault již podle Abiteboula přitom přišel s nápady, které by s kontrolou dodržování pravidel v oblasti pohonných jednotek mohly pomoci.

„Upřímně řečeno, pokud bychom chtěli podvádět na současných motorech, věděli bychom, jak na to, a to je problém. Jsme velká společnost a nikdy bychom takovou věc neudělali, nemůžeme si dovolit to riziko poškození reputace. Neříkám, že někdo podvádí, ale myslím, že by bylo dobré zbavit se všech spekulací tím, že uděláme nějakou lokální a cílenou standardizaci, a my jsme předložili pár návrhů, které se toho týkají,“ dodal Abiteboul.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud