Renault letos pódia rozhodně nečeká

Renault letos pódia rozhodně nečeká

Renault už mnohokrát zopakoval, že jeho projekt je dlouhodobější a letos s dobrými výsledky nepočítá.

Renault se musí vypořádat nejen s motorem ale také se šasi. Tým převzal až koncem roku, Lotus moc prostředků na vývoj vloni neměl.

Jednou ze staronových posil Renaultu je Bob Bell, který pracoval pro tým dlouhá léta. Pak odešel do Mercedesu a naposledy působil krátce v Manoru.

„Mám větší vliv na vývoj motoru, i když nejsem motorový inženýr,“ řekl Bell pro Auto Motor und Sport. „Vše ale musí být propojené. Musím zajistit, že obě oddělení jdou stejným směrem a že jsou zdroje mezi ně dobře rozdělené.“

„Jsou zde stále lidé, kteří vědí, jak postavit dobrá závodní auta. Ale žijeme v jiné době než v roce 2005. Nyní je důležité, aby se vytvořily správné základy k dlouhodobému úspěchu. Nedíváme se na další závod, ale rok a půl dopředu.“

Podle Bella bude mít Renault v budoucnu výhodu, že jako tovární tým vyrábí vše pod jednou střechou. Letos to ale budou mít těžké. Nick Chester pro Motorsport.com uvedl, že očekává porážku od Red Bullu. Ale s ohledem na to, že Red Bull vyrábí dobré vozy, budou mít alespoň nějaké měřítko.

„Musíme udělat velké kroky,“ pokračuje Bell. „Dnes alespoň víme, kde jsou naše nedostatky a ve kterých oblastech se musíme zlepšit. Je potřeba na to mít dost času, vývoj motoru neprobíhá přes noc. Existuje tenká hranice mezi výkonem a spolehlivostí.“ Podle Bella je to jednodušší u aerodynamiky, kde špatný díl nesníží spolehlivost vozu.

Renault se letos nebude dívat na body, ale bude se snažit pracovat na budoucnosti.

„Je téměř nemožné získat již v roce 2016 pódium,“ říká Bell. „Musely by se stát nějaké mimořádné události.“

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud