Renault koupil Lotus v přepočtu za 37 Kč

Renault koupil Lotus v přepočtu za 37 Kč

Na veřejnost se dostaly podrobnější informace o odkoupení týmu Lotus.

Renault koupil Lotus za 1 libru – tedy v přepočtu asi za 37 Kč. Má to ovšem háček. Tým totiž není v nejlepší kondici a to nejen na trati, ale ani z finančního hlediska. Dluhy Lotusu se odhadují na 133,5 milionů euro (některé zdroje uvádí ještě vyšší částky).

V roce 2013 tým vykázal obří ztrátu 64,914 milionů liber (cca 2,4 miliardy korun). Pak jako šéf nastoupil Matthew Carter a začal škrtat. Za loňský rok byl Lotus ve ztrátě 8,553 milionů liber. Součástí ztráty byly ale i náklady související s přechodem k Mercedesu a odstupné.

Deset procent Lotusu bude i nadále držet Genii Capital potažmo Gravity Motorsport. Většinový devadesátiprocentní podíl pak nevlastní přímo Renault, ale britská firma Grigny Ltd.

Ta není v F1 úplně neznámým pojmem. Založena byla v roce 1977 a od prosince 1979 do března 2000 fungovala pod názvem Benetton Ltd. Poté se z ní stala Grigny a vlastnila tým Renault v F1 až do chvíle, než se přeměnil v Lotus.

Grigny je samozřejmě dceřinou společností Renaultu a to konkrétně Renault Developpement Industriel et Commercial (RDIC).

Foto: Getty Images / Charles Coates

Doporučujeme

Články odjinud