Renault dnes představil R30 a Vitalije Petrova

Stáj Renault F1, která před sezonou změnila majitele, dnes ve Valencii představila svůj nový vůz R30. Roberta Kubicu doplní v jezdecké sestavě první ruský pilot historie F1 Vitalij Petrov.

Tým Renault prodělal po sezoně 2009 řadu změn. Novým majitelem je lucemburský podnikatel Gérard Lopez, šéfem Eric Bouiller a změnili se také oba jezdci. Zatímco o příchodu Roberta Kubici se vědělo již před koncem minulého ročníku, druhý jezdec byl potvrzen až na dnešní prezentaci nového vozu Renault R30 v areálu okruhu Ricarda Torma ve Valencii. Stal se jím Rus Vitalij Petrov.

Loňský vicemistr GP2 Petrov tak bude prvním ruským jezdcem formule 1. "Vítáme Vitalije v týmu. Víme, že jako nováček se bude muset letos hodně učit, ale jeho výkonnost v GP2 potvrdila, že je připraven přestoupit do formule jedna," sdělil šéf týmu Bouiller. "Po boku Roberta se bude moci učit a věřím, že splní očekávání."

Sám Petrov si své příležitosti velmi váží. "Moc se těším na spolupráci s týmem. Vždycky jsem snil o závodění ve formuli jedna a debutovat s tak skvělým týmem, jako je Renault, je velmi vzrušující," těší se Rus, který chce před sezonou strávit co nejvíce času s týmem, aby se co nejlépe připravil.

Třetím a rezervním jezdcem Renaultu bude Číňan Ho-Pin Tung, který už s týmem koncem loňského roku testoval. Dalšími rezervními jezdci budou Belgičan Jérôme d´Ambrosio a Čech Jan Charouz, který se prezentace nezúčastnil.

Nový vůz R30 se představil v černo-žlutém zbarvení navazujícím na počátky působení automobilky Renault ve formuli 1 v roce 1978. Podobně jako nedávno představené vozy Sauber C29 a McLaren MP4-25 disponuje ploutví na krytu motoru protaženou až k zadnímu přítlačnému křídlu. Podle vyjádření Renaultu se jedná o směs evoluce a revoluce. Je užší než jeho předchůdce a zadní část byla přepracována, aby se co nejvíce využilo možnosti dvoupatrových difuzorů. Změny se rovněž dotkly návrhu šasi, především díky nutnosti větší palivové nádrže.

Bouiller je hrdý, že tým v čele s technickým ředitelem Bobem Bellem dokázal vůz dokončit ještě před prvními testy a věří, že nový Renault R30 bude konkurenceschopný, silný a spolehlivý. "Uplatnili jsme agresivní vývojovou strategii a jsme připraveni na první test. Na začátku sezony chceme být v co nejlepší formě. Jsme zvědaví, jestli bude vůz tak rychlý, jak věříme," doufá nový šéf týmu.

O tom, že tým jde správným směrem je přesvědčen i první jezdec Robert Kubica. "Nyní musíme maximalizovat zimní testy, abychom vůz nadále vylepšovali. Naší prioritou je zajistit, aby se auto snadno ovládalo, protože vozy splňující nová pravidla nejsou tak citlivé," upozorňuje Polák. "Potřebujeme auto, které se bude chovat konzistentně za nejrůznějších podmínek."

Nováček Petrov už se nemůže dočkat, až usedne za volant. "Nový vůz vypadá nádherně. Barvy každému připomínají skvělou historii Renaultu v tomto sportu. Už se těším, až začnu naplno pracovat s týmem," dodal.

Renault bude ve Valencii testovat po celé tři dny.

Další obrázky ve fotogalerii ZDE.

 

Filip Fikejz

Doporučujeme

Články odjinud