Renault chtěl peníze z TV práv s předstihem, soupeři mu to zatrhli

Tým Renault potřebuje hotovost, a proto se obrátil na vedení F1 s žádostí o předčasné vyplacení peněz za účast v šampionátu. Pro tento krok však nezískal souhlas ostatních týmů, takže si musí počkat na konec roku.

Prvních deset týmů šampionátu má nárok na podíl z prodeje televizních práv formule 1, Formula One Management je vyplácí na konci sezóny. Renault ale potřebuje investovat teď, proto chtěl část peněz dřív. Podmínkou pro předčasnou výplatu je jednomyslný souhlas všech týmů.

"Nedávno jsme podepsali nové sponzorské smlouvy, jednu asi za 10 miliónů a druhou za 3 milióny eur," vysvětloval šéf Renaultu F1 Eric Boullier pro Autosport. "Mým úkolem je, aby se tento tým zlepšoval a v červenci jsme dostali zelenou, abychom přidali ve vývoji R30 a pokusili se porazit Mercedes GP. Ve stejnou chvíli jsem požádal o nastartování vývoje R31, což je vůz pro sezónu 2011."

"Peníze od nových sponzorů mají přijít v září, ale já potřebuji hotovost, potřebuji peníze teď a nemůžu čekat do září, protože nemůžu ztratit dva měsíce. Zeptal jsem se akcionářů, jaké najdeme řešení. Zeptal jsem se, jestli si můžu vzít překlenovací úvěr. Probrali jsme to s Gérardem (Lopezem - majitel týmu) a on si promluvil s Berniem Ecclestonem. On navrhnul, abychom si řekli o předčasnou výplatu peněz od FOM."

Soupeři Renaultu ale nesouhlasili. "Některé týmy řekly ne, protože nechtějí, abychom začali vyvíjet naše auto 2011, takže najdeme jiné řešení," dodal Boullier.

Renault zároveň odmítl, že by se tak snažil maskovat finanční problémy. Stojí si za svým vysvětlením a tvrdí, že fungování týmu není v žádném případě ohroženo.

Doporučujeme

Články odjinud