Red Bullu zbývá obhájit titul mezi týmy, pak může myslet na rekordy

Red Bullu zbývá obhájit titul mezi týmy, pak může myslet na rekordy

Po zisku titulu v jezdcích může Red Bull už nadcházející víkend v Koreji potvrdit také prvenství mezi týmy. Pak už si tým může jen hrát s čísly.

Sebastian Vettel obhájil titul mistra světa už čtyři Grand Prix před koncem sezóny a Red Bull je blízko ke stejnému kroku také v konstruktérech. V Koreji k tomu potřebuje získat dvojité vítězství, aby se nemusel spoléhat na ostatní. V případě horšího výsledku bude záležet na bodovém zisku McLarenu.

"Hlavním cílem je teď uzavřít šampionát konstruktérů, ale samozřejmě je možné udělat několik rekordů, hlavně v případě Sebastiana," řekl šéf Red Bullu Racing Christian Horner. "Jsem si jistý, že i když se soustředí na vítězství týmu v konstruktérech, bude se koutkem oka ohlížet po některých těchto rekordech."

Vettel je už nejmladším mistrem a nejmladším dvojnásobným mistrem světa v historii formule 1, přičemž letos se může zapsat do historických tabulek, které mapují například největší počet výher za sezónu nebo největší počet pole position.

To Hornerovi přináší obrovskou satisfakci také proto, že loni byl Vettel mnohými kritizován za chyby, kterých se dopouštěl. Šéf McLarenu Martin Whitmarsh mu dokonce dal přezdívku ´crash kid´, když německý pilot kolidoval s Jensonem Buttonem v Belgii.

"Ta slova musel letos odvolat, ne?" ptal se Horner. "Sebastian těžil z větších zkušeností a podával fenomenální výkony. Skutečně posunul laťku nahoru. Letos nastoupil jako úřadující mistr světa a podával výkony jako skutečný šampión. V té výzvě obstál, letos jezdil naprosto perfektně a je potěšením ho sledovat."

Šéf McLarenu přiznal, že se loni nechal s hodnocením Vettela mírně unest. "Ta slova odvolávám," řekl. "V té době měl auto, s kterým měl snadno vyhrát titul, a to dost brzy, ale rozhodovalo se až na konci a měl celkem štěstí, že ho vyhrál."

"To, co jsem tehdy řekl, bylo asi trochu vytrženo z kontextu, ale vzpomínám si, že to byl z mé strany slovní výpad, poté co ve Spa vyřadil v tom incidentu Jensona. Ale už jsem to řekl a řeknu to znovu, Sebastian letos jezdí fantasticky."

"Zaslouží si s pomocí Adriana (Neweyho) vyhrát letošní šampionát. Byl opravdu bezchybný. Teď se ho budeme snažit v příštích čtyřech závodech porazit a zajistit, že příští rok budeme mít lepší auto než Red Bull, abychom se pokusili vyhrát víc závodů a šampionátů."

Doporučujeme

Články odjinud