Red Bullu se rodí další talent. Podle Tosta se Cunoda dostane do F1 | Foto: Getty Images / Peter Fox

Foto: Getty Images / Peter Fox

Red Bullu se rodí další talent. Podle Tosta se Cunoda dostane do F1

Ve formuli 2 na sebe letos upozornil člen juniorského programu Red Bullu Juki Cunoda. Podle šéfa týmu AlphaTauri Franze Tosta se Japonec „dříve či později“ objeví ve formuli 1.

Red Bull zažívá v poslední době krizi ve výchově mladých pilotů. V minulosti si rakouská stáj už od juniorských kategorií vychovávala mladé talentované jezdce, kteří měli podporu Red Bullu a v případě úspěchu se dočkali až sedačky v hlavním týmu Red Bullu, před kterým ještě po vstupu do F1 ukázali svůj talent v juniorském týmu Toro Rosso, který se od letošní sezóny jmenuje AlphaTauri.

Paradoxní ale je, že oba současní jezdci AlphaTauri Daniil Kvjat a Pierre Gasly již závodili také za Red Bull, ale pro neuspokojivé výkony byly přeřazení zpět do juniorského týmu.

Nyní se však v juniorské kategorii objevuje pilot, který by mohl být dalším kandidátem na formuli 1.

Japonec Cunoda na sebe poprvé upozornil v roce 2018, kdy se stal šampionem japonské formule 4. Minulý rok závodil ve FIA formuli 3, vyhrál jeden závod, celkem získal tři pódiová umístění a obsadil deváté místo. Jeden závod vyhrál vloni také v šampionátu Euroformula Open, kde skončil celkově čtvrtý.

Letos přestoupil do formule 2 a v rámci Velké ceny 70. výročí F1 na Silverstonu vyhrál nedělní sprint. Navázal tím na svá dvě letošní pódiová umístění na Red Bull Ringu a na Silverstonu.

„Red Bull a Honda podporují Cunodu, protože je to fantastický pilot. Je velmi talentovaný, má spoustu kvalit, která ukázal minulý rok ve formuli 3 a opět je dokazuje v letošním roce,“ říká šéf AlphaTauri Franz Tost.

„Vzpomínám si na závod v Rakousku, kde jel na mokré trati. Vedl pořadí, vedl závod, ale kvůli problémům s vysílačkou byl povolán příliš pozdě do boxů, i tak ale skončil druhý. Pak na Silverstonu vyhrál závod. Stále zlepšuje svou výkonnost, nabírá zkušenosti a očekávám, že dříve nebo později bude v AlphaTauri.“

Kromě Red Bullu za Cunodou stojí také Honda, která dodává Red Bullu a AlphaTauri pohonné jednotky. Japonec si uvědomuje, že to nestačí a pro získání sedačky ve F1 bude muset přidat více podobných výsledků.

„Samozřejmě potřebuji vyhrávat. Na začátku sezóny jsem už ztratil poměrně dost bodů. Potřebuji vyrovnané výkony,“ říká Cunoda, který v prvních šesti závodech sezóny bodoval pouze jednou. V posledních dvou podnicích ve Velké Británii a ve Španělsku pak skončil nejhůře šestý a v průběžném pořadí mu patří čtvrtá pozice.

„Stále to není vyrovnané. Z pohledu budoucnosti pro mě tento závod (vítězství na Silverstonu) byl opravdu, opravdu dobrý a dobrý krok i pro tým Carlin. V budoucnu očekávám spoustu vítězství, abych měl velké množství bodů pro šampionát jezdců a snad v roce 2021 získám sedačku u AlphaTauri,“ věří Cunoda.

Dosud posledním japonským závodníkem ve formuli 1 byl v roce 2014 Kamuj Kobajaši.

Doporučujeme

Články odjinud