Red Bullu pomáhá proti Mercedesu i špičkový simulátor za 800 milionů

Red Bullu pomáhá proti Mercedesu i špičkový simulátor za 800 milionů

Týmy dnes poměrně hodně využívají simulátory, na kterých lze vyzkoušet nejrůznější nastavení. Nejdál je v tomto ohledu Red Bull.

Red Bullu nyní hraje vše do karet, nebo to tak alespoň vypadá. Renault výrazně zlepšil spolehlivost a nejspíše také výkon. V příštím roce budou zavedena nová pravidla a v Milton Keynes umí postavit velmi dobré šasi. V tomto ohledu jim podle Auto Motor und Sport pomáhá i špičkový simulátor za 30 milionů euro (přes 800 milionů korun).

Simulátor je 360 stupňový, což jezdci poskytne realistické dojmy. Co je ovšem důležitější, ve vedlejší místnosti je postaven kompletní vůz, s nímž je simulátor propojen. Na tomto voze lze testovat úplně vše – od motoru přes převodovku, pneumatiky, dokonce i různé teploty. Simulace je mimořádně blízko reálné trati.

Vývoj v aerodynamickém tunelu, testování na trati nebo počítačové simulace (CFD) jsou omezené, simulátory nikoliv. Red Bull tak může testovat dnem i nocí a získat výhodu pro příští rok.

Mercedes má postavenou testovací stolici VTT (Virtual Test Track), na které lze ale testovat jen motor a převodovku. Nikoli celé šasi.

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud