Red Bull zvládl začátek na poškozených pneumatikách

Red Bull zvládl začátek na poškozených pneumatikách

Vítěz Vettel si po výměně gum jízdu i souboje na krásném okruhu užíval, Webber se po problémech na startu dokázal vrátit na špici. Klíčem k jejich prvnímu a druhému místu bylo rychlé auto a dobrá práce s pneumatikami.

Red Bull oslavil v Belgii na okruhu Spa-Francorchamps druhý letošní double. Sebastian Vettel po určité odmlce znovu zvítězil a upevnil svůj náskok v čele seriálu. Mark Webber dojel druhý a stejná příčka mu patří i v celkovém hodnocení.

Vettel vyhrál letos posedmé, ale na triumf čekal tři závody. Do belgické grand prix přitom musel startovat na poškozených pneumatikách z kvalifikace. "Měli jsme ohledně pneumatik velké obavy a trochu riskovali. Necítili jsme se dobře, proto jsme je oba velmi brzy vyměnili. Naším hlavním cílem bylo zjistit, jak se budou pneumatiky chovat po pár kolech, a vycházet z toho," vysvětloval Němec. Rychlost Red Bullu, která byla ve Spa oproti předchůzím rokům vyšší, ho potěšila. "Bez většího úsilí jsem se dokázal držet vepředu. Po safety caru bylo klíčové předjet Fernanda a získat náskok."

Obhájce titulu zdůraznil, že závod vyžadoval dobrou organizaci. "Jsem spokojen, jak jsme závod zvládli a jak jsme zacházeli s pneumatikami. Auto bylo fantastické, proto jsme tam, kde jsme," dodal. "Je to krásný okruh užíval jsem si každé kolo. Rychlé zatáčky jsou pěkné a pokud si v autě věříte, je to ještě zábavnější, navíc jsem musel hodně přejdíždět. Nemůžu si stěžovat."

Webber považuje double Red Bullu ve Spa za jeden z nejlepších výsledků týmu. Také on musel do závodu nastoupit s výrazně opotřebenými pneumatikami, které vyměnil už ve třetím kole. Následoval dlouhý druhý stint. "Očekával jsem, že zajedu do boxů stejně jako Seb, ale měl jsem naprosto nefunkční rádio. Ptal jsem se, jestli nemám zastavit, ale neslyšel jsem nic," přiznal Australan, kterému navíc nevyšel úvod závodu. "Start byl šokující. Pustil jsem páčku a okamžitě se spustil mechanismus proti zastavení motoru."

Ze třetího místa klesl na osmé, ale dokázal se postupně vrátit zpět. V pěkném souboji zdolal v Eau Rouge Alonsa. "Většina závodu byla ovlivněna frustrací ze startu. V Eau Rouge jsme byli pochopitelně velmi blízko. Použil jsem KERS a říkal si, že bych mohl mít šanci. Nebylo to jednoduché, byla to pěkná bitva. Oba jsme se k tomu postavili správně. S Fernandem můžete podobné věci dělat, je světová třída a ví, jaké jsou hranice," vysekl poklonu dvojnásobnému šampiónovi za vydařený souboj.

Doporučujeme

Články odjinud