Red Bull v slzách. Zemřel Dietrich Mateschitz | Foto: Getty Images / Clive Mason

Foto: Getty Images / Clive Mason

Red Bull v slzách. Zemřel Dietrich Mateschitz

Spoluzakladatel slavné značky zemřel v 78 letech po dlouhé nemoci.

Z Thajska si přivezl tajný recept, v roce 1984 založil firmu a vybudoval impérium. Tak jde ve zkratce popsat příběh podnikatele a geniálního marketéra Dietricha Mateschitze. Zpráva o smrti duchovního otce značky Red Bull zasáhla celý svět pár minut před startem kvalifikace na Grand Prix USA v Austinu.

Rodák ze Sankt Mareinu im Mürztal v rakouském Štýrsku vlastnil 49% značky produkují slavné energetické nápoje a byl hnací silou vstupu Red Bullu do světa motorsportu v polovině 90. let. Absolvent Vienna University of Economics and Business ve formuli 1 nejprve spojil Red Bull s Sauberem v roce 1995, kdy zároveň koupil šedesátiprocentní podíl ve švýcarské stájí. Toto partnerství skončilo v sezoně 2001.

Mateschitzův zásadní krok ve vztahu k F1 přišel v roce 2004. Před 18 lety Rakušan koupil Jaguar Racing a proměnil skomírající stáj v tým Red Bull Racing. Ve stejném roce Mateschitz rovněž koupil A1-Ring, postaral se o jeho rekonstrukci a znovu ho otevřel v květnu roku 2011 pod názvem Red Bull Ring. Zásadně se tak zasloužil o návrat GP Rakouska do kalendáře F1.

Rok po koupení Jaguaru v partnerství s krajanem Gerhardem Bergerem odkoupil stáj Minardi od Paula Stoddarta, čímž se zrodil tým Scuderia Toro Rosso. Červený býk tak trvale a pevně zakotvil ve formuli 1 a fanoušci si zvykli vídat typické logo hned na čtyřech monopostech.

Že se masivní investice do formule 1 vyplatily, to si Mateschitz potvrdil v sezoně 2010. Tehdy se Sebastian Vettel stal s Red Bullem poprvé mistrem světa a jeho tým vyhrál pohár konstruktérů. Stejný úspěch poté duo Vettel - Red Bull zopakovalo ještě v následujících třech sezonách.

Kromě motorsportu spojil Mateschitz jméno Red Bull s celou řadou dalších sportů včetně fotbalu. Svoji společnost spojil třeba s kluby Red Bull Salzburg či New York Red Bulls.

Rakouský marketingový mág vytvořil obrovskou globální rodinu sportovců s podporou Red Bullu, do které nakoukli i Češi. Rudé býky na svých helmách v současnosti vozí třeba lyžařka a snowboardistka Ester Ledecká či jezdec motocyklového MS v kubatuře Moto2 Filip Salač.

Doporučujeme

Články odjinud