Red Bull: Udělali jsme vše, abychom si Ricciarda udrželi

Red Bull: Udělali jsme vše, abychom si Ricciarda udrželi

Daniel Ricciardo se letošní sezónou formule 1 rozloučil s týmem Red Bull a od příštího roku bude působit u továrního týmu Renault. Podle šéfa Red Bullu Christiana Hornera udělala rakouská stáj vše, aby se pokusila udržet si australského pilota ve svých řadách.

Ačkoliv se očekávalo oznámení prodloužení smlouvy s Red Bullem, po Velké ceně Maďarska Ricciardo oznámil svůj přestup do Renaultu. Hornera i poradce Red Bullu Helmuta Marka jeho krok překvapil.

„Podívali jsme se na to a myslím, že jsme udělali všechno, co jsme mohli, abychom si ho udrželi,“ řekl Horner Autosportu.

„Ve skutečnosti to řekl, byl to klasický rozchod, nejste to vy, jsem to já! Myslím, že chtěl novou výzvu. Myslím, že měl zřejmě také obavy o svých hodnotách vzhledem k vývoji Maxe (Verstappena), možná si v té době nebyl jistý ani Hondou,“ připomíná Horner skutečnost, že Red Bull bude od příští sezóny využívat pohonných jednotek Honda.

„Následně viděl, že to, o čem jsme mluvili, se začíná uskutečňovat. Vždy máte nějaký plán B. Myslím, že jakmile jsme pochopili, že to myslí vážně a měl to v mysli, bylo velmi snadné rozhodnutí angažovat Pierra Gaslyho.“

Horner si zároveň stojí za tím, že Verstappen nebyl v uplynulých letech týmovou jedničkou.

„V tomto týmu je jedničkou ten jezdec, který je na trati vpředu. To je jednoduché pravidlo. A v řízení týmu není favorizován žádný pilot, to vám Daniel řekne velmi otevřeně. V Mexiku Daniel poprvé od Monaka porazil v kvalifikaci Maxe. Maxova kvalifikační výkonnost byla úžasná, a to byla zřejmě součást Danielova rozhodnutí.“

Šéf Red Bullu si také uvědomuje, jak těžkou prožil Ricciardo sezónu vzhledem k velkému množství technických potíží, které potkaly jeho vůz.

„Myslím, že to pro Daniela byla náročná sezóna. Musel se vypořádat s Maxovým vývojem, a i když měli problémy oba naši jezdci, v neděli potkávaly Daniela více než Maxe. Selhání spojky, které potkalo Daniela v Mexiku v neděli, měl Max v pátek,“ hodnotí Horner.

Foto: Getty Images / Lars Baron

Doporučujeme

Články odjinud