Red Bull sehrál v přípravě nových pravidel klíčovou roli, říká Symonds

Red Bull sehrál v přípravě nových pravidel klíčovou roli, říká Symonds

Technický ředitel Williamsu si pochvaluje, jak budou nové vozy vypadat.

Red Bull je klíčovým architektem nové podoby monopostů formule 1, kterou budeme sledovat s novými technickými regulemi od roku 2017. Řekl to technický ředitel Williamsu Pat Symonds.

Vozy formule 1 budou mít od příští sezóny širší křídla a pneumatiky a také dále upravenou aerodynamiku. Carlos Sainz jr., který měl již možnost nahlédnout, jak se rýsuje nová podoba vozu Toro Rosso, přitom říká, že monoposty budou vypadat „jako z úplně jiné ligy“.

Symondsovi se nová podoba také zamlouvá a dodává, že klíčový podíl má právě tým Red Bull.

„Skutečně si myslím, že ty vozy vypadají hezky,“ řekl Symonds. „Když jsme poprvé začali mluvit o autech pro rok 2017, měl jsem obavy, protože existovala silná touha po retro vzhledu. Retro vzhled by nic nikam neposunul.

Musím ale skutečně poplácat Red Bull po zádech, jelikož odvedl skvělou práci a navrhl to auto, oni vzali to, o co Strategická skupina žádala a opravdu tomu dali styl.

Začali s touto premisou, že chceme auto, které vypadá, že jede rychle, i když stojí a já si pomyslel, jo, to je opravdu hezký způsob, jak to vyjádřit. Přišli s něčím, co vypadá skvěle.

Když vidíte fyzický model v aerodynamickém tunelu, a modely pro aerodynamický tunel nikdy nevypadají zrovna atraktivně, myslím, že jsou to pohledné vozy.“

GettyImages-118076844.jpg

Technický ředitel Red Bullu Adrian Newey v minulosti navrhl futuristický koncept X1 pro počítačovou hru, Symonds však podotýká, že futuristický vzhled nové vozy F1 mít nebudou.

„Auto je širší, má širší kola i pneumatiky, zadní křídlo je širší a nižší,“ řekl. „Přední křídlo má trochu šípovitý tvar, přední křídlo je širší, tak jako celé auto, ale je tvarované trochu do klínu.

Přední části bočnic jsou také trochu došikma, bočnice zadního křídla jsou zkosené trochu dozadu. Vypadá to, jako by to auto bylo vláčené vzduchem. Mně se to líbí.“

Foto: Getty Images / Clive Mason, Clive Rose

Doporučujeme

Články odjinud