Red Bull počítá v Británii s půlsekundovou ztrátou kvůli difuzoru

Red Bull počítá v Británii s půlsekundovou ztrátou kvůli difuzoru

Zákaz foukání difuzoru mimo otevřený plyn zpomalí Red Bull RB7 o půl sekundy, odhadl tým z Milton Keynes. Nezodpovězenou otázkou zůstává, kolik ztratí ostatní.

V Silverstonu budou výfukové plyny proudit do difuzoru jen minimálně, když jezdec nebude šlapat na plynový pedál. V důsledku toho ztratí vozy přítlak v nájezdech a středních částech zatáček. Red Bull spočítal, kolik to dá dohromady za jedno kolo.

"Očekáváme, že bez foukání difuzoru (mimo akceleraci) ztratíme asi půl sekundy na kolo," cituje poradce Red Bullu Helmuta Marka Autosport. "Ale v rámci příprav se snažíme to kompenzovat nastavením a změnami aerodynamiky. Věříme, že si udržíme naší úroveň výkonnosti."

Změny se dotknou všech týmů, takže klíčové pro rozložení sil ve startovním poli bude, kdo ztratí nejméně. Odhady se různí, podle některých ztratí víc týmy, které foukají vzadu, tedy třeba Red Bull či McLaren, podle jiných zase víc ztratí ti, kdo foukají blíže středu auta, tedy Renault nebo Mercedes.

"Pochopili bychom, kdyby se toto opatření implementovalo na konci sezóny, stejně jako mnoho technických záležitostí poslední doby. Ale udělat to uprostřed sezóny je trochu zvláštní a nepochopitelné," dodal Marko.

Doporučujeme

Články odjinud