Red Bull o nasazení KERS rozhodne v pátek

Red Bull o nasazení KERS rozhodne v pátek

V Austrálii byly jeho vozy nejrychlejší i bez něho. Tehdy si ovšem tým nebyl jistý jeho spolehlivostí. Proto pracuje na optimalizaci a doufá, že již v Malajsii ho bude moci použít.

"Rozhodnutí, jestli máme systém nasadit o víkendu v Austrálii, nebo ne, bylo velmi těsné. Nakonec jsme se shodli, že by to nebylo bez rizika, a tak jsme ho nepoužili. Na okruhu jako Melbourne je navíc jeho využití, snad kromě startu, velmi omezené. Na jiných tratích bude poskytovat mnohem větší výhody. V pátečních trénincích jsme v Austrálii jeli i s KERS. Nedělal žádné problémy. Jediná věc, která nás znervózňovala, byly relativní malé zkušenosti s tímto systémem," řekl šéf týmu Christian Horner. S větším množstvím najetých kilometrů již v použití KERS prakticky nic nebrání.

"Myslím si, že teď, když už jsme s ním najeli dostatečnou vzdálenost a podrobně se seznámili se všemi komponenty, naše sebedůvěra v této oblasti povyrostla. Pokud vše v pátek proběhne bez problému, nasadíme KERS i v závodě," řekl Horner.

Okruh Sepang je díky svému půdorys pro použití KERSu mnohem vhodnější tratí než Albert Park. Čítá množství dlouhých rovinek, kde rozhodně najde využití. A v průběhu jednoho kola přinese nezanedbatelnou časovou výhodu:

"V posledním závodě nám nepoužití KERSu příliš neuškodilo. Nesmíme ale zapomínat, že představuje osmdesát koní navíc. V čase na jednom kole to znamená tři až čtyři desetiny sekundy. Samozřejmě jsme motivováni, abychom systém nasadili co nejdříve. Nechceme ale nic uspěchat a za účelem zvýšení výkonu ohrožovat spolehlivost vozu použitím technologie, která ještě není na ostrý test připravena."

 

Doporučujeme

Články odjinud