Red Bull: Neměli jsme co ztratit, proto jsme Webberovi změnili strategii

Red Bull: Neměli jsme co ztratit, proto jsme Webberovi změnili strategii

Mark Webber by v případě zachování původní strategie neměl šanci na pódium, proto podle Red Bullu bylo na místě zariskovat s alternativní strategií.

Mark Webber měl v Abú Zabí bojovat o stupně vítězů, ale kvůli problémům při zastávce v boxech z boje vypadl. "Při první zastávce nám vypadla matice u pravého zadního kola, což ho bohužel stálo několik sekund," cituje šéfa týmu Christiana Hornera Autosport.

"Myslím, že jsme měli na to, abychom přeskočili Jensona, ale tohle ho odsunulo za Jensona a Felipeho. V tu chvíli jsme museli zkusit něco jiného, jinak bychom skončili za nimi."

Red Bull se proto rozhodl zariskovat a změnil Australanovi strategii. Místo dvou zastávek mu naplánoval tři. Většinu závodu ho nechal jet na měkčích pneumatikách a na poslední možnou chvíli ho přezul na tvrdší, aby vyhověl pravidlům.

"Kdybychom použili stejnou strategii jako oni (Button a Massa), pravděpodobně bychom dojeli za nimi," vysvětloval Horner. "Takže v takovou chvíli si řeknete OK, nemáme co ztratit. Pravděpodobnost, že nás porazí Rosberg, byla velmi malá, takže jsme se rozhodli, že zkusíme tři zastávky a vybudovat si náskok, což s Felipem vyšlo."

"Bohužel Jenson byl na tvrdších pneumatikách až moc rychlý. Měli jsme náskok 12 sekund a potřebovali jsme jich 20, takže to nestačilo. Ale mělo cenu to zkusit."

Podle Hornera se navíc Webberovi zasekl pod autem kousek gumy, který možná pocházel z Vettelova vozu. Ale na výkonnost to mělo jen minimální dopady.

Doporučujeme

Články odjinud