Red Bull natočil dokument o zastávkách v boxech, je přístupný zdarma

Red Bull natočil dokument o zastávkách v boxech, je přístupný zdarma

Je to jedna z nejvíce fascinujících věcí ve formuli 1. Symfonie dokonalosti, proces, v němž hraje roli každý pohyb, každé nadechnutí...

Red Bull uveřejnil dokument s názvem The History of the Pit Stop: Gone in 2 Seconds.

Načasování dokumentu není náhodné. Tým si připomíná výročí Grand Prix USA v roce 2013, kdy přezul Marka Webbera za 1,923 sekundy, což byl dosavadní rekord. Minimálně atakován měl být letos v Baku. Během GP Evropy to Williams zvládnul za 1,92 s, ale podle některých dat dokonce za 1,89 s.

Dokument o délce 45 minut se věnuje celé historii zastávek v boxech od počátků až po dnešní dobu. V dokumentu se objevují bývalí jezdci – John Surtees, Gerhard Berger, Jos Verstappen, Mark Webber a samozřejmě David Coulthard v roli průvodce.

Zastávky v boxech, jak všichni víme, nebyly vždy jen o opravách nebo výměnách pneumatik (i když, to není tak dlouho, co se pneumatiky během závodu neměnily), ale také o doplňování paliva.

Duchovním otcem dotankovávání je Gordon Murray a tým Brabham z počátků 80. let Tankování během závodu bylo později zakázáno, aby se vrátilo v letech 1994 až 2010.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud