Red Bull nasadí KERS v Malajsii, bude ho potřebovat

Red Bull nasadí KERS v Malajsii, bude ho potřebovat

V Austrálii jezdil Red Bull Racing bez KERS, přesto dominoval. Až systém nasadí v Malajsii, mohl by svůj náskok před soupeři ještě zvýšit.

Během pátečních tréninků Red Bull podle svých slov zjistil, že existuje riziko poruchy systému na rekuperaci kinetické energie. Proto se rozhodl, že bude po zbytek víkendu jezdit bez něj.

"V kvalifikaci nás rozdíl rychlosti překvapil, hlavně proto, že jsme se v pátek rozhodli jezdit dál bez KERS," řekl šéf vítězného týmu Christian Horner. "KERS nasadíme v Malajsii. Rozhodnutí ho nepoužít tady nepřišlo jednoznačně. V Malajsii je před první zatáčkou dlouhá vzdálenost a systém tam chceme nasadit."

Největší přínos má KERS právě na startu závodu, kdy poskytuje dostatečnou výhodu pro předjetí, pokud je před první zatáčkou dost prostoru, aby rozdíl v rychlosti vozů dostatečně narostl. Ve startovním poli ale mají vozy bez KERS jen nové týmy, takže se efekty tohoto systému ztrácejí. Red Bull proto odstartoval v Melbourne překvapivě dobře na to, že čelil soupeřům s KERS.

Teoreticky může systém na rekuperaci kinetické energie zvětšit náskok Red Bullu o další půlsekundu. Nejen proto Horner věří, že se jeho tým udrží vpředu, navzdory útoku, který vyhlásil Lewis Hamilton.

"Oni (McLaren) se hodně zlepšili," uznal. "Je to skvělý tým a v sezónním vývoji jsou vždy velmi silní. Ale my jsme je ve vývoji překonali loni i rok předtím a jsme odhodlaní to dokázat letos znovu. McLaren nezůstane stát na místě. Před tímto víkendem udělali velký krok, ale my připravujeme další vylepšení a náš tým pracuje skvěle."

Doporučujeme

Články odjinud