Red Bull musel změnit plány, strategie na jednu zastávku nebyla možná

Red Bull musel změnit plány, strategie na jednu zastávku nebyla možná

Sebastianu Vettelovi se nepodařilo proměnit včerejší pole position ve vítězství v závodě a po náročném odpoledni se musí spokojit se čtvrtou příčkou, zatímco Mark Webber až se sedmou.

Němcovi vyšel start závodu na jedničku. Vedení udržel až do prvních zastávek v boxech, než jej odsunuli Lewis Hamilton a Fernando Alonso. Společně pak kroužili na prvních třech místech a vypadalo to, že se o vítězství poperou mezi sebou.

A když se Hamilton rozhodl v padesátém kole pro opětovnou výměnu pneumatik, zdálo se, že se rozhodne právě mezi jezdcem Ferrari a jezdcem Red Bullu, neboť v původním plánu obou pilotů byla jediná zastávka v boxech. Několik málo kol před koncem ale Vettelovi nadobro odešly pneumatiky Pirelli a on tak byl nucen navštívit své mechaniky podruhé.  

"Dnes to byl obtížný závod. Byli jsme na třetím místě, celkem daleko od Lewise. On se rozhodl zajet znovu do boxů, ale já s Fernandem jsme se rozhodli zůstat na dráze. Na těch pneumatikách jsem se cítil celkem pohodlně a my jsme samozřejmě doufali, že to místo získáme zpět," přiznává Vettel.

Německý jezdec sice kvůli tomu přišel o naději na pódiové umístění, svého rozhodnutí však nelituje. Zachránil tak alespoň čtvrtou příčku.

"Jak se ale ukázalo, bylo správné zajet podruhé do boxů. Rozhodli jsme se tak několik kol před koncem - zastávka tu netrvá dlouho, okolo patnácti vteřin - a nakonec to bylo správné rozhodnutí. Před tou zastávkou jsme byli tři čtyři vteřiny za Fernandem, ale skončili jsme šest vteřin před ním."

"Když uvážíte, kolik toho můžete v osmi kolech ztratit, byla to dobrá volba. Dnes jsme se hodně přiučili a viděli jsme, že závody mohou být zajímavé až do posledního kola," dodává úřadující šampión.

Marka Webbera zbrzily po startu závodu technické potíže. Když se je podařilo vyřešit, Australanova rychlost se zlepšila. Po své zastávce na výměnu pneumatik se ale dostal do provozu na trati a zde následně ztratil drahocenný čas.  

"Věděl jsem, že to dnes bude promíchané, nevěděl jsem ale, že až tak moc. V prvních deseti kolech jsme měli malý problém s motorem, se kterým jsme se museli vypořádat. Pak jsem se ale dostal do tempa," vysvětluje pětatřicetiletý závodník.

"Zajeli jsme do boxů a vyjeli jsme za jezdci, kteří jeli na jednu zastávku. Je těžké to tu udělat správně - když budete tlačit na pilu a pokusíte se předjíždět, zničíte si pneumatiky, ale když počkáte, pak zjistíte, že jedete stejnou strategii a stejně skončíte za nimi."

Australanovo snažení bylo nakonec odměněno šesti body za sedmé místo v cíli.

"Když se podívám zpět, mohli jsme použít jinou strategii, je ale snadné to říkat teď (po závodě). Už jsem měl i horší dny, než je tento," uzavírá Mark Webber.  

Doporučujeme

Články odjinud