Red Bull má třetí Pohár konstruktérů v řadě, Webbera zradil alternátor

Red Bull má třetí Pohár konstruktérů v řadě, Webbera zradil alternátor

Vettel si prý první místo hlídal, dokud se nezdržel za Kartykejanem. Webbera zastavila porucha alternátoru. Horner a Newey se s celým týmem radují z Poháru konstruktérů. AKTUALIZOVÁNO.

Red Bull získal v Austinu při Velké ceně USA na Okruhu Amerik již potřetí v řadě Pohár konstruktérů. Sebastian Vettel většinu závodu vedl, ale nakonec se musel spokojit s druhým místem. Před posledním závodem má v šampionátu náskok na druhého Fernanda Alonsa třináct bodů. Mark Webber odstoupil ze třetí příčky po poruše alternátoru.

Vettel se při své sté velké ceně dlouho držel před dotírajícím Lewisem Hamiltonem. V DRS zóně si ho hlídal, dokud se ovšem ve třiačtyřicátém kole nezdržel za Narajnem Kartykejanem. Hamilton se díky tomu přiblížil natolik, že mohl k předjetí dvojnásobného mistra světa DRS využít. "Všechno se zdálo být pod kontrolou. Ale provoz byl dost náročný a nedopadlo to, jak bych si přál. Lewis byl dostatečně blízko, aby otevřel své zadní křídlo, nezáleželo, jakou si vyberu stranu," vzpomínal Němec na klíčový okamžik závodu. "Nebyl jsem rád, že jsem při předjíždění Kartykejana poslal Lewisovi takovouhle pozvánku. V DRS zóně byl hned za mnou. Stáhnout takový rozdíl v jedné zatáčce je možné málokdy, na rovince této příležitosti využil."

Přestože chtěl v závěru zaútočit, na první příčku se už nevrátil. "Byla škoda, že jsme ztratili tempo z úvodu, ale myslím, že jsme udělali, co jsme mohli," bilancoval. "Bylo fantastické, že jsme získali Pohár konstruktérů. Jsem za to šťastný. Chlapi na sebe mohou být hrdí a můžou si dát dnes v noci pořádný drink."

Webbera v sedmnáctém kole zradil alternátor a musel odstoupit ze třetího místa. Pro Red Bull to není první závada na alternátoru v této sezoně. Zatímco ve Valencii a v Monze potkala Vettela, tentokrát ukončila závod Australanovi "Nakonec to byl alternátor, přestala fungovat baterie, KERS a synchronizace převodovky. Už několik kol před mým odstoupením jsem měl problémy, věděli jsme, že do cíle je daleko," vzpomínal. "Je zklamání ztratit tu dnes velmi dobrý výsledek pro mě a pro tým. Samozřejmě teď máme větší nervy kvůli spolehlivosti."

Na Webberovy problémy s alternátorem reagoval i Vettel. "Pokud to byl alternátor, není to dobrá zpráva, ale myslím, že poslední závody jsme zvládli celkem dobře, takže by mělo být jednoduché problém najít a vyřešit. Po Monze jsme dostali lekci a na příští týden bychom měli být připraveni," věří.

Šéf týmu Christian Horner si pochvaloval zisk třetího triumfu v Poháru konstruktérů. "Je to neuvěřitelné pro celý tým. Pohár konstruktérů používáme jako naše měřítko proti našim soupeřům. Titul mezi jezdci má pochopitelně prestiž a publicitu, ale pro tým mají oba tituly stejnou cenu. Jen tři stáje dokázaly v historii získat tři výhry v Poháru konstruktérů v řadě (Ferrari 1975-1977 a 1999-2004, McLaren 1988-1991, Williams 1992-1994 - pozn. red.), to nás dostává do velmi elitní skupiny. Dokázali jsme to ve velmi krátkém čase, což je vizitka všech našich zaměstnanců," zhodnotil a dodal, že všichni zaměstnanci na sebe mohou být hrdi.

Technický ředitel Adrian Newey označil letošní rok za úžasný. "Dosáhnout hattricku je skvělou poctou pro celý tým. Je to důkaz, že jsme pozvedli naše standardy a udrželi si konzistenci. Celé je to o tvrdé práci, odhodlání a talentu lidí v Milton Keynes. Doufám, že teď všichni slaví. Vždy přemýšlíme, jak naše auto vylepšit a co můžeme udělat v dalších závodech. Byl to těžký rok, bohužel se naplnily mé předsezonní obavy. Vzhledem k tomu, že jsme se poslední dva roky zaměřili na výfuky, byla pro nás nová omezení větším krokem zpět než pro ostatní," vzpomínal. "Bylo docela těžké dostat auto zpátky, kam jsme chtěli. Zisk třetího titulu ukazuje, že nejsme jen pára nad hrncem. Dokázali jsme zůstat na vrcholu, pochopit auto a dosáhnout konzistence, což vůbec není lehké."

Geniální konstruktér, který už v minulosti slavil úspěchy s Williamsem a McLarenem připomněl také své začátky u Red Bullu. "První titul byl úžasný. Když jsem opustil McLaren, byl to tak trochu hazard. Měli jsme sen zkusit jednou vyhrávat závody s týmem, u kterého jsem byl prakticky od začátku. Naplnění snu a zisk tří titulů je úžasné. Všichni můžeme mít sny, ale splnit je je něco mimořádného. Nejsem to jen já osobně, ale celý tým, toto je pocta pro všechny," dodal.

Doporučujeme

Články odjinud