Red Bull má Pohár konstruktérů, mezi jezdci chtějí titul Webber i Vettel

Red Bull má Pohár konstruktérů, mezi jezdci chtějí titul Webber i Vettel

Po dnešním doublu získal Red Bull Pohár konstruktérů. Adrian Newey se zaslouženě raduje. Mark Webber i Sebastian Vettel v pořadí jezdců ztrácejí na Fernanda Alonsa, ale tým jim chce nechat volnou ruku.

Red Bull při dnešní Velké ceně Brazílie v Interlagos oslavil čtvrtý double v sezoně a získal Pohár konstruktérů. Z výhry v závodě se radoval Sebastian Vettel před Markem Webberem. Oba tak ještě mají šanci získat titul mistra světa. Webber ztrácí na Fernanda Alonsa osm bodů a Vettel patnáct. Red Bull chce nadále dát šanci oběma.

Vettel věří, že titul stále může získat. "Kdybych ztrácel šestadvacet bodů, nebylo by to možné, ale s šestnácti to možné je. Nikomu nepřeji nic špatného, ale nebyl bych smutný, kdybych viděl nějaké ferrari kouřit," řekl po závodě Němec. Sám odstoupil s kouřícím motorem před dvěma týdny v Koreji. "Závodíme a jezdíme na hraně. Musím se soustředit na sebe, z auta dostat maximum a zkusit vyhrát."

K samotné dnešní výhře a zisku Poháru konstruktérů se Němec vyjádřil velmi stručně: "Myslím, že to byl úžasný den. Opravdu úžasný."

K případné pomoci Webberovi v boji o titul byl Vettel zdrženlivý. "Za méně než týden vybalíme auta a připravíme se na Abú Zabí. Musíme poznat, jestli jsme konkurenceschopní, uvidíme, jak se kvalifikujeme, z auta musíme dostat maximum a uvidíme. Z mého pohledu je to jasné. Musím ze sebe dát všechno, zopakovat dnešní výsledek a záleží, kde budou oni (Webber a Alonso). Samozřejmě se budete muset rozhodnout podle situace. Jedna věc je jasná. Myslím, že oba víme, co máme dělat. Byly chvíle, které nejsou zrovna reprezentativní a pravděpodobně je nechceme opakovat."

Webber rozhodnutí týmu nechat oběma jezdcům volnost respektuje a s pomocí v Abú Zabí nepočítá. "Seb jel dnes dobře a vyhrál. Tým po sportovní stránce pokračuje ve filozofii, kterou vždy praktikoval, tak to je. Fernando získal nějaké body na Hockenheimu (díky rozhodnutí týmu), což se stalo v minulosti a stane se to i v budoucnu. Každý na to má jiný názor. Pořád mám šanci, pojedu do Abú Zabí a udělám maximum," slíbil Australan. Na otázku, jestli očekává, že ho Vettel za týden pustí, odpověděl, že záleží, jaká bude situace v posledním kole.

Co se týče dnešního závodu, podle Webbera bylo klíčové, že byl v kvalifikaci za Vettelem a na startu ho nepředjel. "Řada závodů se rozhodla v sobotu nebo v prvním kole," řekl Webber, který musel ke konci šetřit přehřívající se motor. Musel se tedy soustředit spíše na svůj náskok na Alonsa. Radost mu udělal zisk Poháru konstruktérů. V týmu nesoucím ještě název Jaguar působil už v letech 2003 a 2004 a řadu zaměstnanců z Milton Keynes zná již delší dobu. "Jsou součástí úžasného programu a titul v Poháru konstruktérů je pro ně skvělou odměnou. Jasně jsme porazili Ferrari i McLaren a to je pro tým skvělý úspěch."

Red Bull zatím v letošních osmnácti závodech získal čtrnáctkrát pole position a jeho jezdci vyhráli dohromady osm závodů. "Z pohledu zaměstnanců týmu je Pohár konstruktérů blíže jejich srdcím, na veřejnosti má větší prestiž titul mistra světa mezi jezdci. Uvnitř týmu mají stejnou úroveň," řekl šéf týmu Christian Horner.

Radost z titulu má samozřejmě také technický ředitel Adrian Newey, který už tuto trofej získal v barvách Williamsu i McLarenu a má na ní lví podíl. "Už loni jsme měli dobré auto, ale na začátku sezony jsme s dvojitými difuzory nebyli rychlí. Letos jsme rychlí byli, ale měli jsme dost problémů, ztratili řadu bodů a po Koreji i trochu sebedůvěry. To byl jeden z mých nejhorších závodů," vzpomínal geniální konstruktér. Titul je pro něho satisfakcí. "Je úžasné dosáhnout tohoto úspěchu s tímto týmem. Když jsem do týmu přišel, byl to náš cíl, ale nebyl jsem si jistý, jestli ho dosáhneme. Neměli jsme infrastrukturu jako velké stáje. Když jsem přišel k Williamsu a pak k McLarenu, byl jsem rád, že měly infrastrukturu a já se mohl soustředit jen na návrh auta. Tady to byl těžší úkol, museli jsme všechno vybudovat a skloubit. Všichni v Milton Keynes to zvládli fantasticky."

Newey poděkoval také hlavnímu aerodynamikovi Peterovi Prodromouovi a šéfkonstruktérovi Robu Marshallovi. "Odvedli na autě skvělou práci. Možná to někomu bude znít zastarale, ale všechno je o tom udělat z týmu soudržnou pracovní jednotku," dodal závěrem.

Doporučujeme

Články odjinud