Red Bull letos nebude váhat s podáním protestu proti Ferrari

Red Bull letos nebude váhat s podáním protestu proti Ferrari

Pokud by se letos opakovala situace s podezřelým výkonem pohonné jednotky Ferrari, podal by Red Bull protest. Helmut Marko ale očekává, že to nebude potřeba.

Ferrari mělo vloni zejména po letní přestávce velký náskok na rovinkách, což se soupeřům nelíbilo. Oficiální protest ale nepadl. Některé týmy se pouze „dotazovaly“ FIA.

„Zvýšení výkonu bylo zřejmé,“ řekl Helmut Marko pro Motorsport Total. „Vždy bylo k dispozici jen v určitých kolech, ale předpokládám, že se to letos už nestane. Pokud budeme mít podezření, že opět existují nesrovnalosti, budeme určitě protestovat.“

Soupeři se domnívají, že dominanci Ferrari na rovinkách vloni výrazně přibrzdily technické směrnice, které FIA vydala.

Kromě toho se Red Bullu nelíbil ani mírný trest, který dostalo Ferrari v Abú Dhabí. FIA před závodem zjistila, že existuje významný rozdíl mezi množstvím paliva, které měl Leclerc ve voze a množstvím, které tým před závodem nahlásil. Ferrari dostalo pokutu 50 tisíc dolarů.

„Když se podíváte na pravidla, nevím, jak mohl nebýt diskvalifikován,“ řekl Christian Horner. „Existují jasná pravidla. Takto mírný trest za tento přestupek je vtip,“ řekl pak Marko pro Auto Bild několik dní po posledním závodě loňské sezóny.

Foto: Getty Images / Mark Thompson

Doporučujeme

Články odjinud