Red Bull jede do Abú Zabí navázat na úspěšnou sérii z let minulých

Red Bull jede do Abú Zabí navázat na úspěšnou sérii z let minulých

Rakouská stáj má na okruh Yas Marina jen samé dobré vzpomínky. V roce 2009 tu získala double díky vítězství Vettela a druhému místu Webbera, loni zde slavil Němec svůj první titul mistra světa.

Závěrečný podnik loňské sezony přinesl nervy drásající závod, který rozhodl o vítězi celého šampionátu. O letošním mistrovi je již nějakou dobu rozhodnuto, ani to ale nemění nic na situaci, že to bude právě Sebastian Vettel nebo Mark Webber, kteří budou horkými favority na vítězství.   

Okruh v Abú Zabí patří mezi klenoty kalendáře formule 1. Je to jediný závod, který začíná za světla a končí za tmy. Jeho výjimečnosti si jsou oba piloti Red Bullu velmi dobře vědomi.

"Trať v Abú Zabí je speciální - toto bude naše třetí Grand Prix zde. Závod začíná za soumraku a končí v noci, což znamená, že musíme závodit se speciálním hledím přilby kvůli odlišným světelným podmínkám. Dalším faktorem je, že tu jezdíme proti směru hodinových ručiček. Trať je z hlediska rychlosti trochu podobná té v Singapuru, ale asfalt je hladší," vysvětlil německý jezdec. "Jsou tu dvě speciální vlastnosti - první je pasáž pod hotelem Yas. Kde jinde vlastně můžete projíždět pod svým pokojem! Druhou je výjezd z boxové uličky, který je také speciální. Z části je pod zemí a vy se cítíte, jako byste vyjížděli z podzemního parkoviště, když jí (pasáží) projíždíte," nechal se slyšet Vettel.

Slova svého mladšího týmového kolegy potvrdil také čtvrtý muž průběžného pořadí Mark Webber, jenž podotýká, že se jedná o závod, který je pro piloty velmi náročný zejména po fyzické stránce.

"Ačkoliv je to jedno z nejvyzývavějších míst sezony, kde každou skutečnou zatáčku projíždíte na dvojku a trojku, je to vždy skvělá podívaná. Je to závod, který se jede za soumraku i v noci, takže to v televizi vypadá zajímavě. Je to další velká příležitost týmu, jak dosáhnout dobrého výsledku při blížícím se konci sezony," odhaduje Webber.

Doporučujeme

Články odjinud