Recenze: Oficiální DVD ohlédnutí za sezonou 2008

To se štěstím nemělo co dělat...

Hamilton, Alonso a Räikkönen bojující o titul do posledních kilometrů, rozdíl jediného bodu mezi nimi, všichni říkali, že napínavější závěr sezony formule 1 jen tak neuvidíme. Infarktový závěrečný kilometr Velké ceny Brazílie 2008 nás všechny vyvedl z omylu...

2 x DVD

Kdo by nechtěl mít doma vzpomínku na ty nejlepší momenty sezony 2008. Té, o jejímž závěru se hovoří jako nejdramatičtějším v téměř šedesátileté historii formule 1. Již tradičně (a od roku 2003 pravidelně na DVD) máte možnost mít audiovizuální informaci o tom nejlepším z roku 2008 doma na oficiálním Ohlédnutí za uplynulou sezonou.

Letos je k dispozici hned dvoudiskové vydání. Na druhém disku jsou k dispozici speciální příspěvky:

  • Návrat Rosse Brawna
  • Nová Síla z Indie (New Force From India)
  • Žít sen Sébastiena Bourdaise
  • Fernandovy Fotovzpomínky
  • Lewisův návrat do budoucnosti

Oproti uplynulým titulům se v tomto směru jedná o novinku, čímž jsme narazili na jeden z kladů letošního Ohlédnutí. Tím dalším je přítomnost mnoha záběrů nejzajímavějších situací neviděných při oficiálním televizním přenosu. Bodejť by ne! Bylo by trestuhodné nepoužít záběry více kamer, když do oficiálního přenosu se mnohdy dostane jeden nebo dva. Avšak punc exkluzivity z dob, kdy existovala Bernieho digitální televize, to nejspíš nahradit nemůže.

Nejde o přímý přenos

Podobně jako v předchozích letech se komentování videa ujal Ben Edwards, kterého možná znáte z oficiálních přenosů A1GP nebo britské verze MotorsTV. Ben Edwards je naprosto špičkový komentátor, což ale neznamená, že čtení podkladů pro sestřih tomu dá stejnou šťávu. Možná je to v tomto případě zejména o vkusu, ale ti, co pamatují sestřih sezony 2001 (a byli jím unešeni) budou i letos zklamaní.

Sterilní formát sestřihu plný komentářů a lá "A zvládne to nebo ne? Ano, zvládne!" prostě nedokáže udržet divákovu pozornost po celých (přibližně) 225 minut, na které je Ohlédnutí vypsáno. Někteří dokonce tvrdí, že nezvládli dokoukat celý disk. Tím se rychle dostáváme k tomu možná nejožehavějšímu: sestřihy totiž trestuhodně nenabízejí záběry a informace jaksi "z pozadí", které divákovi pomohou docenit dramatičnost či významnost právě sledovaného. Místo dramatických kvalifikačních finále jsou vám nabízeny (mnohdy) suše komentovaná videa z palubní kamery samotnými jezdci (dobrá tak pro vyhodnocení toho, kdo má dobrou angličtinu a kdo ne), dramatickým soubojů na obrazovce chybí komunikované souvislosti a komentované dopady, a to nehovořím o často nezúčastněném popisu významné události. Špatné filmy nebo divadelní hry mohou mít špatnou dramaturgii, avšak Ohlédnutí za sezonou 2008 nemá žádnou...

Die Hard

Zvolený přístup si zaslouží určité pochopení: je totiž snadno uchopitelné nenáročnými fandy formule 1, kterých je většina. Takzvaní die-hard fanoušci (termín používaný prezidentem FIA Maxem Mosleym) se ale mohou cítit podvedeni - z disků se totiž nedozví příliš nového. V tomto ohledu zaslouží uznání některé nepublikované rádiové komunikace, které do určitých záležitostí vnesou nové světlo a vůbec je postaví do nové perspektivy. Nicméně až na pár výjimek se nedozvíte nic z dění před samotným víkendem Grand Prix nebo přímo z víkendu před samotným závodem. Občas je divákovi nabídnut pohled na tiskovou konferenci s novináři (nikoli tu televizní, nýbrž skutečně tu s novináři, kde - když Bůh a jezdci dají - se dá mnohdy zažít neformální a velmi vtipná konverzace!), ale když už, tak ani tento potenciál není zcela využit.

Taktéž o lokalitách, kde se velká cena formule 1 odehrává, se nic nedozvíte. Průměrné fandy možná hostitelská země příliš nezajímá, ale kdo zažil alespoň jeden závod (a nikoli nutně zrovna F1!) přímo na tribuně, dosvědčí, že charakter země a přilehlého okolí okruhu dělá své. A i když jen částečně, i to lze divákům před televizní obrazovku nastínit.

Die-hard fandům samozřejmě nemůže další DVD ve sbírce chybět, ale i ti uznají: sezona jako taková byla tisíckrát lepší než Ohlédnutí za ní. A to není dobře. Navíc, s výjimkou sedmdesátých let a let 2003 až 2008 nejsou jiná oficiální Ohlédnutí dostupná na DVD (pouze VHS) a to není pro F1, královnu motorsportu, vrcholem technologické soutěže, dobrá vizitka. Může za to FOM, společnost osmasedmdesátiletého Bernieho Ecclestona, která si sice zakládá na exkluzivitě značky 'F1', ale vlak modérní éry (internet, moderní nosiče) jí ujíždí.

DVD je dostupné v obvyklých internetových prodejnách s touto tématikou, minimálně na oficiálních stránkách F1.

Doporučujeme

Články odjinud