RB14 versus MCL33: příští sezóna může být hodně zajímavá

RB14 versus MCL33: příští sezóna může být hodně zajímavá

Red Bull a McLaren zřejmě v příštím roce nebudou bojovat o titul. Dramatický souboj se ale může odehrát mezi nimi a to o třetí místo, pódia a možná i nějaké to vítězství.

McLaren se v uplynulých letech chlubil, že má jedno z nejlepších šasi na startovním roštu. Špatné výsledky tak házel Woking plně na výkonnost Hondy. Bylo tomu skutečně tak? V sezóně 2018 se nebude mít McLaren na co vymlouvat. Pod kapotou bude mít motor od Renaultu – tedy stejný, jako tovární tým a Red Bull.

Rudí býci letos nezačali úplně nejlépe, měli problémy se svým vozem, ale jestli se někdo dokáže z problémů dostat velmi rychle, pak jsou to chlapci z Milton Keynes.

Red Bull má prakticky v každé sezóně velmi dobrý vůz z hlediska aerodynamiky.

McLaren bude mít menší nevýhodu, protože motor Renault bude používat vůbec poprvé a rozhodl se tak teprve nedávno. Velký problém by to ale být nemusel.

McLaren vyhrál v F1 celkem 182 závodů, ale pád na dno rozhodně nepřišel společně s Japonci. Poslední vítězství zaznamenal McLaren v Brazílii 2012. V dalších dvou letech jezdil ještě s motorem Mercedesu. V roce 2014 na tom byl v konečném umístění výrazně hůře než Williams a na Mercedes ztrácel v průměru sekundu na kolo.

Od té doby se toho ve Wokingu hodně změnilo. Vývoj vozu má pod palcem Peter Prodromou, kterého v jistém ohledu můžeme označit za žáka Adriana Neweyho.

McLaren i Red Bull patří stále mezi velké týmy. Opřít se budou moci také o skvělé jezdce. 

Lepší výsledky by mohli přilákat nové sponzory, které McLaren potřebuje a to zvláště poté, co mu vypadnou nemalé příjmy od Hondy. 

Foto: Getty Images / Clive Mason

Doporučujeme

Články odjinud