Räikkönenovu rekordní šňůru ukončila fólie z helmy

Räikkönenovu rekordní šňůru ukončila fólie z helmy

Tým Lotus zjistil, že odstoupení Kimiho Räikkönena způsobilo přehřátí brzd, které samo o sobě bylo důsledkem zablokovaného chlazení.

Räikkönenovo brzdění doprovázely oblaky karbonového prachu už od začátku závodu, a i když pak na jistou dobu zmizely, k selhání levé přední brzdy nakonec došlo, což znamenalo konec.

Mechanici Lotusu přišli s vysvětlením. Při první zastávce v boxech našli v přívodu vzduchu k brzdě zaseklou ochrannou fólii z hledí helmy, takže chlazení bylo nedostatečné. Fólii samozřejmě odstranili, ale už bylo pozdě, brzdový disk byl natolik poškozený, že dlouho nevydržel.

"Víme, že jsme tu pro chlazení měli dvě varianty, jedna byla skoro až moc chladná, druhá byla na horní hranici škály," uvedl šéf týmu Eric Boullier pro Autosport.

"Pokud by k selhání došlo na obou discích, tak byste si mysleli, že bylo špatné chlazení, ale byl to jen jeden (brzdový) disk."

Jezdci mají ochranné fólie na hledí helmy v několika vrstvách. Vždy, když se ta horní znečistí, strhnou ji a zahodí, nejčastěji v boxové uličce, ale můžou to udělat kdekoliv, i na trati. Udržují si tak čistý výhled.

Pro Räikkönena tím skončila rekordní série závodů na bodech, od Bahrajnu 2012 do Maďarska 2013 bodoval v 27 Grand Prix za sebou. Překonal tím Schumacherův předchozí rekord 24 GP na bodech. Ale jak jsme už připomněli, nejsou to zcela srovnatelná čísla.

Doporučujeme

Články odjinud